18.09.2017 - 13:18
|
Actualització: 18.09.2017 - 17:26
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha acusat el ministeri d’Hisenda espanyol de conduir al ‘col·lapse total’ les administracions si es persisteix en el control de les nòmines i factures de l’executiu català. En una entrevista a RAC1, Junqueras ha considerat ‘irresponsable’ aquesta posició del govern espanyol i ha reiterat que la Generalitat presentarà un recurs contenciós administratiu per evitar que s’intervinguin les seves finances: ‘Com s’ho faran per validar factura per factura?’, s’ha preguntat.
‘Nosaltres apliquem un dret internacional, el dret a l’autodeterminació, i l’implantem amb una llei a Catalunya. En canvi, ells se salten tota la seva legislació. Han anunciat que ho intervindran tot’, ha explicat Junqueras. I ha afegit que disposen dels recursos, per exemple, per fer front a les nòmines dels mestres i els mossos: ‘Els recursos els tenim, però ells ens diuen que no els podem fer servir i que els hi hem de comentar factura per factura. No sé fins on arribaran’.
Un 155 de facto
Segons el vicepresident, el govern espanyol vol aplicar l’article 155 de la Constitució per ‘intervenir totalment’ Catalunya. Tanmateix, està utilitzant la llei d’estabilitat pressupostària perquè l’aplicació del 155 tardaria massa temps i ‘té costos polítics’ de cara al referèndum de l’1-O. ‘Ens intervenen perquè ho fem bé, que és el súmmum de la tergiversació de la llei d’estabilitat pressupostària’, ha conclòs.
Junqueras també ha assegurat que els treballadors públics i els proveïdors del Govern ‘estan cobrant més d’hora que mai’. Davant d’això, el govern d’Espanya diu que ‘és que vol comprovar factura per factura i, fins que no s’hagi fet, no es paga res de res’. ‘No puc donar garanties de fins on portaran la seva irresponsabilitat. Volen que surti malparat tothom’, ha sentenciat.
Avui s’acaba el termini de quaranta-vuit hores que el govern espanyol va donar a la Generalitat perquè presentés el compromís de no disponibilitat pressupostària, que a la pràctica implica la intervenció gairebé total dels comptes del govern. El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, va amenaçar que, en cas que el govern es negués a presentar-lo, l’hi forçaria; per exemple, ordenant a les entitats bancàries que bloquessin els comptes bancaris de la Generalitat. Segons la Directa, Caixa Bank ja ho té tot a punt per a blocar els comptes del govern. Però fonts del Departament d’Economia van informar ahir VilaWeb que aquesta entitat bancària els havia dit que no havien fet cap canvi en aquest sentit.
Segons les mateixes fonts, Caixa Bank diu que no farà cap moviment sense haver-ho estudiat abans amb la seva assessoria jurídica. I, de fet, recorden que la normativa europea impedeix al govern espanyol de forçar aquest blocatge dels comptes: tant la directiva europea de serveis de pagaments com la d’emblanquiment de capital.
Recurs contra la intervenció
El vice-president, Oriol Junqueras, va dir ahir, en una entrevista a TV3, que presentarien ‘recurs amb efectes de suspensió’ contra l’ordre del Ministeri d’Hisenda espanyol que implica la intervenció de les finances de la Generalitat.
Junqueras va explicar que la intervenció dels comptes de la Generalitat que vol fer el govern espanyol significaria un blocatge pressupostari que afectaria nombrosos àmbits de l’economia, sobretot el pagament de serveis socials, com ara la renda garantida. Per això explicava que la decisió de Montoro té unes conseqüències de magnitud social que van ‘més enllà del debat sobre la independència i fins i tot del debat sobre la democràcia’. La intervenció del govern espanyol compromet les partides pressupostàries per al sector empresarial, la internacionalització de l’economia, agricultura, ramaderia i pesca, joventut, cultura, esports, habitatge i renda garantida. Junqueras ho va resumir així: ‘Ho bloquen tot i no permeten que nosaltres ho puguem assumir.’
Així mateix, va criticar que el govern espanyol s’escudés en la llei d’estabilitat pressupostària per adoptar un a mesura com aquesta, perquè Catalunya compleix els paràmetres de reducció del dèficit, creixement i pagament a proveïdors. ‘Ens intervenen i ens prohibeixen d’ajudar la gent aquells que s’han polit el fons de la Seguretat Social’, va reblar.