Al juliol es van morir 43 persones ofegades al País Valencià, Catalunya i les Illes

  • El mes de juliol ha doblat el nombre d'ofegats totals del 2023

VilaWeb
Arnau Lleonart
04.08.2023 - 17:57
Actualització: 04.08.2023 - 18:06

El juliol ha estat un mes negre per la seguretat a l’aigua dels Països Catalans. Segons el report de la Federació de Salvament i Socorrisme espanyola, durant el mes passat es van morir ofegades 19 persones al País Valencià, 17 al Principat, i 7 a les Illes; 43 en total.

De fet, el juliol ha estat el pitjor mes de l’any: fins llavors s’havien mort ofegades 42 persones, i en un sol mes s’ha doblat la xifra, que arriba fins a 85 morts ofegats: 37 a Catalunya, 33 al País Valencià i 15 a les Illes.

A banda, el ministeri de Sanitat francès va publicar un informe que recomptava els ofegaments entre l’1 de juny i el 12 de juliol. A Occitània, la regió administrativa que inclou Catalunya, s’han mort 12 persones ofegades.

L’elevat nombre de morts a les platges ha fet que l’Agència de Salut Pública de Catalunya hagi fet una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany. Recorda que tothom té risc d’ofegar-se, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura en entrar en contacte amb l’aigua freda, en submergir-se bruscament o si es fa una activitat física excessiva.

En aquest sentit, han emès una sèrie de recomanacions com ara nedar en companyia d’altres persones; banyar-se en platges amb socorristes sempre que sigui possible; no entrar al mar si hi ha bandera vermella i respectar els advertiments dels professionals; evitar de consumir begudes alcohòliques abans del bany; no entrar de cop a l’aigua després de menjar, d’haver pres el sol molta estona o d’haver fet un exercici físic intens. També recomanen que, qui pateixi una malaltia, especialment si és cardíaca o circulatòria, consulti els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació o altres activitats aquàtiques.

En relació amb els infants, han alertat que la supervisió per part dels adults és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Així, han indicat que fins i tot quan els infants saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua per part d’una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o la piscina. A més, en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç.

Altres consells fan referència a prendre consciència del risc, sobretot en piscines privades on es tendeix a pensar que hi ha menys perill; ensenyar els petits a nedar; respectar les normes de seguretat de les instal·lacions i evitar que els joves i nens juguin a empentar-se; no consumir begudes alcohòliques mentre se supervisa un infant; no confiar la seguretat dels nens a les joguines inflables o instal·lar una tanca al voltant de l’espai aquàtic per evitar que cap petit pugui entrar-hi sense l’acompanyament d’un adult.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor