04.08.2023 - 17:57
|
Actualització: 04.08.2023 - 18:06
El juliol ha estat un mes negre per la seguretat a l’aigua dels Països Catalans. Segons el report de la Federació de Salvament i Socorrisme espanyola, durant el mes passat es van morir ofegades 19 persones al País Valencià, 17 al Principat, i 7 a les Illes; 43 en total.
De fet, el juliol ha estat el pitjor mes de l’any: fins llavors s’havien mort ofegades 42 persones, i en un sol mes s’ha doblat la xifra, que arriba fins a 85 morts ofegats: 37 a Catalunya, 33 al País Valencià i 15 a les Illes.
A banda, el ministeri de Sanitat francès va publicar un informe que recomptava els ofegaments entre l’1 de juny i el 12 de juliol. A Occitània, la regió administrativa que inclou Catalunya, s’han mort 12 persones ofegades.
L’elevat nombre de morts a les platges ha fet que l’Agència de Salut Pública de Catalunya hagi fet una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany. Recorda que tothom té risc d’ofegar-se, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura en entrar en contacte amb l’aigua freda, en submergir-se bruscament o si es fa una activitat física excessiva.
En aquest sentit, han emès una sèrie de recomanacions com ara nedar en companyia d’altres persones; banyar-se en platges amb socorristes sempre que sigui possible; no entrar al mar si hi ha bandera vermella i respectar els advertiments dels professionals; evitar de consumir begudes alcohòliques abans del bany; no entrar de cop a l’aigua després de menjar, d’haver pres el sol molta estona o d’haver fet un exercici físic intens. També recomanen que, qui pateixi una malaltia, especialment si és cardíaca o circulatòria, consulti els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació o altres activitats aquàtiques.
En relació amb els infants, han alertat que la supervisió per part dels adults és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Així, han indicat que fins i tot quan els infants saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua per part d’una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o la piscina. A més, en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç.
Altres consells fan referència a prendre consciència del risc, sobretot en piscines privades on es tendeix a pensar que hi ha menys perill; ensenyar els petits a nedar; respectar les normes de seguretat de les instal·lacions i evitar que els joves i nens juguin a empentar-se; no consumir begudes alcohòliques mentre se supervisa un infant; no confiar la seguretat dels nens a les joguines inflables o instal·lar una tanca al voltant de l’espai aquàtic per evitar que cap petit pugui entrar-hi sense l’acompanyament d’un adult.