04.08.2022 - 21:40
|
Actualització: 04.08.2022 - 21:43
L’estiu d’enguany és indubtablement calorós, amb unes temperatures rècord arreu del país que creen en una situació anòmala i que revelen com podrien ser habitualment aquests mesos al futur arran del canvi climàtic.
L’excepcionalitat s’evidencia si es comparen les dades amb les de l’any passat, que no va destacar pas per haver estat fred i que mostra que el mes de juliol d’enguany ha estat almenys un grau i mig més càlid. Al País Valencià, s’ha passat d’una mitjana de la temperatura al juliol de 24,4 °C el 2021 a 25,9 °C enguany (+1,5); a les Illes, de 25,2 °C a 26,8 °C (+1,6), mentre que, encara més extrem, a l’estació del Roc de Sant Pere (Andorra la Vella) la temperatura és gairebé quatre graus més alta que no pas la del juliol del 2021 i, a Catalunya, de 22,6 °C –una mitjana que tot i que ara sembla baixa, és superior al valor de referència– s’ha passat a fregar els 25 °C.
Al País Valencià, les dades revelen que el juliol és el segon més calorós registrat almenys d’ençà del 1950, tan sols per sota del 2015. De fet, l’anomalia s’ha detectat durant aquestes darreres tres setmanes, amb uns primers dies dins els valors normals. El pic de calor va ser el 25 de juliol, quan es va arribar a 44,9 °C a Oriola (el Baix Segura), 44,5 °C a Elx i 43,5 °C als municipis de Petrer i Novelda (el Vinalopó Mitjà).
Les nits més càlides van ser les de final de mes (29, 30 i 31) i en gran part de les comarques del sud es va arribar a temperatures mínimes de més de 25 °C durant les nits. Un factor que hi ha contribuït és l’alta temperatura de la mar, que és anòmalament alta d’ençà del 12 de maig.
Tot i que és cert que és un estiu excepcional, també hi ha una tendència clara en la sèrie històrica, amb estius com més va més calorosos. De fet, d’ençà del 2014 que no hi ha un estiu que hagi estat catalogat com a normal, és a dir, amb una temperatura semblant a la de la mitjana dels anys 1981-2010.
A Andorra hi ha hagut les temperatures més altes per un mes de juliol almenys d’ençà del 1934 i també es va superar la temperatura rècord, amb 38,7 °C registrats a l’estació de Borda Vidal el dia 16.
A les Illes s’ha arribat a la màxima mitjana més alta d’ençà que hi ha registres, amb una xifra rècord de 32,8 °C, és a dir, 2,8 més que la màxima mitjana. A més, la temperatura mitjana ha estat de 26,8 °C, quan habitualment és de 24,7 °C. També destaca la prolongada onada de calor que hi va haver a Mallorca, amb tretze dies consecutius d’alertes per altres temperatures, la més llarga d’ençà del 1989.
La temperatura màxima es va registrar al municipi de Montuïri, amb 40,4 °C el 25 de juliol. A Menorca, la temperatura més alta van ser els 37 °C a Cala Galdana el dia 16, a Eivissa ciutat va ser de 37,6 °C el 17 i a Formentera la més alta va ser de 35,6 °C el 23 de juliol.
A Catalunya, la mitjana ha fregat els 25 °C. El Meteocat ara fa uns dies deia que el juliol havia estat un dels tres més calorosos de la història, juntament amb el del 2015 i el del 2006 i l’AEMET ha dit que havia estat el més calorós almenys dels darrers vuitanta-dos anys. I no solament això, sinó que fins i tot s’ha superat la dada de l’agost del 2003, el més calorós registrat fins ara.
#Julio2022 en #Cataluña: El mes de julio más cálido 🌡️🌡️🌡️de los últimos 82 años!!!.@btveltemps @AEMET_Esp @ElTiempo_tve @RAM_meteo @ARAmeteo @ACOMmeteo @acam_cat @lasextameteo pic.twitter.com/ht5pKwBA5J
— AEMET_Cataluña (@AEMET_Cat) August 3, 2022
Les dades del Meteocat revelen que les temperatures són excepcionalment altes sobretot al nord de Catalunya, amb anomalies de quatre graus al pre-Pirineu i al Pirineu. Però també a l’Observatori de l’Ebre s’ha registrat el juliol més calorós d’ençà que es va establir, l’any 1904, amb una mitjana de 28,8 °C.
Temperatures rècord arreu del món
Fora del país, també s’han assolit temperatures rècord a Europa, i al Regne Unit s’han superat per primera vegada els 40 °C. L’onada de calor ha causat milers de morts a Europa i l’Àsia i, de fet, s’estima que d’ençà del mes de maig al país hi ha hagut 340 morts atribuïbles a les altes temperatures.
També ha estat important l’onada de calor a l’Índia i al Paquistan. Amb màximes fins de quaranta-cinc graus, en tots dos estats s’han detectat milers de morts, i al Paquistan es va declarar l’estat d’emergència i es va desplegar l’exèrcit.
Per la seva banda, és el mes de juliol més sec registrat a Bèlgica d’ençà del 1885, amb tan sols 5 mil·límetres d’aigua registrats a Brussel·les, quan la mitjana és de 76,9 mil·límetres. La dada és trenta vegades per sota de la de l’any passat, quan hi va haver inundacions que també van afectar Luxemburg i Alemanya i que van causar desenes de morts.