04.01.2021 - 01:50
|
Actualització: 04.01.2021 - 13:33
El Regne Unit creu que no s’ha d’extradir als Estats Units el fundador de WikiLeaks, Julian Assange. Així ho ha decidit el tribunal encarregat que el va jutjar per a decidir si l’extradició era pertinent. Segons avança la premsa local, la jutgessa Vanessa Baraitser ha denegat l’entrega de l’activista a les autoritats nord-americanes i ho ha argumentat per problemes de salut mental, ja que la jutgessa considera que hi ha risc de suïcidi i de patir confinament. La defensa d’Assange havia denunciat les motivacions polítiques del cas i el risc que no tingui un judici just als Estats Units.
Els Estats Units l’acusen d’espionatge per la revelació dels crims de guerra comesos per aquest país a l’Afganistan i l’Irac, uns delictes que poden significar fins a cent setanta-cinc anys de presó. És previsible que es presenti un recurs d’apel·lació davant de la decisió, de manera que encara no és definitiva, però és la primera victòria d’Assange des de la seva detenció.
Breaking: UK judge rules against extradition of Assange to US #AssangeCase
— WikiLeaks (@wikileaks) January 4, 2021
Assange està detingut a la presó d’alta seguretat de Belmarsh, prop de Londres. Va ser detingut l’abril del 2019 a l’ambaixada de l’Equador a Londres, país que li havia garantit asil diplomàtic el 2012 per a prevenir que fos arrestat per un suposat cas de violació a Suècia que va ser retirat després.
El mateix mes un gran jurat de l’estat de Virgínia, als Estats Units, el va acusar d’espionatge afirmant que havia ajudat Chelsea Manning en l’accés a documentació confidencial que després es va fer pública, acusació que posteriorment es va incrementar el maig del 2019.
La seva parella, Stella Moris, havia avisat que una extradició hauria estat “políticament i legalment desastrosa per al Regne Unit”.