Demanen més de sis anys de presó per a Pau Sànchez, detingut durant les protestes contra la sentència

  • El jove de Llagostera nega totalment haver llançat un roc a la policia espanyola, tal com diu la fiscalia · Hi ha convocada una concentració de suport a les 9.30 davant el Palau de Justícia de Girona

VilaWeb
Fotografia: Daniel Meumann

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

30.11.2021 - 21:50
Actualització: 01.12.2021 - 10:02

L’Audiència de Girona jutjarà avui Pau Sànchez, detingut i empresonat durant gairebé un mes el 2019 arran de les protestes contra la sentència als presos polítics. La fiscalia l’acusa d’atemptat contra l’autoritat, de desordres públics i de lesions lleus, delictes pels quals li demanen una condemna de sis anys i sis mesos de presó, i tres mesos de multa. La defensa, per contra, en demana l’absolució i no va voler acceptar un pacte que li va proposar la fiscalia: un any de presó per desordres públics i un altre per lesions lleus. Dos anys justs, el màxim per a suspendre la pena de presó i no haver-hi d’entrar, però Sànchez va refusar-lo. “Els vaig contestar que no volia pactar, que no admetria uns fets que no he comès. Esperem l’absolució i, a partir d’aquí, demanar que s’esborri la meva fitxa policíaca i quedar net”, va explicar en una entrevista a VilaWeb.

Segons el relat de la fiscalia, el 18 d’octubre de 2019 –dia de la vaga general contra la sentència– Sànchez i un grup entre vint-i-cinc manifestants i trenta van llançar objectes contundents a la policia espanyola, i ell en concret va llançar una pedra de grans dimensions que va ferir lleument un policia al canell. Sànchez, per contra, ho nega i diu que ni tan sols va ser a la manifestació, sinó que es va trobar els aldarulls quan feia un tomb per la Devesa, els va mirar una estona i el van detenir quan se n’anava a casa.

Manel Mir, advocat de Sànchez, explica a VilaWeb que un dels arguments de defensa que esgrimiran en el judici és que en cap moment s’ha aportat a la causa la pedra de grans dimensions que suposadament Sànchez va llançar als agents, un fet que ja va exposar en el recurs contra la presó provisional que va aconseguir que l’alliberessin: “Ningú no podrà valorar si la suposada pedra és de grans dimensions o no perquè, senzillament, no hi és.” També evidenciarà que l’enfrontament entre policies i manifestants es va fer en una zona fosca, amb poca visibilitat, i amb vint metres o trenta de distància entre tots dos grups, fet que dificultaria la identificació correcta dels manifestants.

El grup de suport de Pau Sànchez han convocat una concentració a les 9.30 davant el Palau de Justícia de Girona –a la plaça de Josep Maria Lidón– per a acompanyar-lo abans del judici.

Agredit i vexat durant la detenció

Pau Sànchez va relatar que abans de ser detingut va ser agredit en dues ocasions diferents per les forces de l’ordre: primer pels Mossos d’Esquadra i després per agents de la policia espanyola. Explica que quan s’allunyava dels incidents per a tornar cap a casa es va trobar un dispositiu dels Mossos d’Esquadra i que van ordenar-li d’estirar-se a terra i, després d’haver-li donat puntades de peu i escorcollar-lo, el van deixar anar. A uns cinc-cents metres, es va trobar un altre dispositiu policíac, aquesta vegada de la policia espanyola, que són els que el van acabar detenint.

“Un d’ells va cridar que jo era el que llançava pedres. Va treure la porra i em va començar a cardar hòsties. La meva primera reacció va ser la d’anar-me’n corrents, però tenia cinc o sis agents més al davant. Em vaig posar de genolls a terra, amb les mans aixecades, van venir i van fer com els mossos: puntades, cops, un em trepitjava el cap, un altre estava a sobre meu agafant-me els genolls i un altre em trepitjava les cames”, recorda.

Després d’haver-lo emmanillat, diu que el van deixar vora deu minuts de genolls, amb el cap cot i sense les ulleres, que li van perdre durant la detenció. Després, el van fer anar a peu fins la comissaria, que era a prop, i durant el trajecte el van vexar: “Mentre hi anava, em deien: ‘Sabràs el pa que s’hi dóna, català de merda’, ‘independentista’ i coses així. La frase que em va glaçar la sang va ser: ‘Et fotrem la porra pel cul.’ Veia que, quan entrés a la comissaria, em cardarien hòsties de l’alçada d’un campanar.” Una volta a la comissaria, relata que l’ambient era tens i intimidatori, però que no el van agredir més.

Tres setmanes a la presó del Puig de les Basses

Després de la declaració judicial, el jutjat de guàrdia en va decretar la presó provisional sense fiança al Puig de les Basses. Va ser-hi fins el 15 de novembre, pràcticament un mes d’ençà de la detenció, quan l’Audiència de Girona va acceptar el recurs contra l’empresonament i va canviar la presó per l’obligatorietat de comparèixer als jutjats cada quinze dies i la prohibició de sortir de l’estat espanyol.

“La vida de la presó sempre és igual, una rutina. Quan parlava amb gent de fora, potser els explicava en deu minuts què havia fet i després els feia preguntes. Sobretot parlaven ells”, explicava.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor