Ajornat al 6 de juliol el judici als autors d’una pallissa homòfoba al metro de Barcelona

  • L'Observatori contra l'Homofòbia demana sis anys i mig de presó i la seva advocada i la fiscalia cinc anys · Un dels agressors, menor d'edat, ja va ser condemnat a vint-i-dos mesos de llibertat vigilada

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

08.02.2022 - 21:30
Actualització: 09.02.2022 - 19:34

El judici a tres homes acusats de ser els presumptes autors de l’agressió homòfoba brutal a Diego Martos, un jove gai que el gener del 2019 va ser atacat en grup quan anava a la feina amb metro, s’ha ajornat al 6 de juliol perquè un dels acusats no s’hi ha presentat, de manera que se n’ha ordenat la detenció. La pallissa, amb cops de puny i puntades de peu mentre ell era a terra, li deixà ferides que van trigar dos mesos i mig a guarir-se. A més, va necessitar tractament psicològic durant els mesos posteriors a l’atac.

Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’Homofòbia, havia celebrat abans que es conegués l’ajornament, que per fi es jutgessin els fets, tres anys després de l’agressió, per a ajudar a tancar un capítol que causa dolor emocional a la víctima. “És important que reconeguin què van fer i es tanqui l’etapa de revictimització”, deia a VilaWeb. A més, insistia en la necessitat que siguin condemnats: “Que paguin per allò que van fer. No poden apallissar algú per la seva orientació sexual sense que tingui conseqüències en la seva vida quotidiana.”

La seva advocada i la fiscalia demanen cinc anys de presó per un delicte de lesions, amb l’agreujant de la motivació per orientació sexual, a més de la prohibició d’acostar-se a menys de 1.000 metres de la víctima. També s’han presentat com a acusacions populars l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Consorci de Salut i Social de Catalunya. Com a acusació particular, s’hi ha presentat l’Observatori Contra l’Homofòbia, que demana una condemna de sis anys i mig pels delictes de lesions agreujades per discriminació per orientació sexual, contra la integritat moral i per robatori amb violència en grau de temptativa. Entre els agressors hi havia un menor d’edat, que ja va ser considerat culpable i condemnat a vint-i-dos mesos de llibertat vigilada i a una indemnització de sis mil euros.

Fotografia del jove agredit a l’estació de metro d’Urquinaona que es va fer ell mateix després de la pallissa.

Aquell dia, Martos va pujar a la parada de Rocafort de la línia 1 del metro de Barcelona, en direcció a Fondo. El menor d’edat va identificar-lo com a gai per la vestimenta, i va començar a molestar-lo asseient-se al seu costat i recolzant-se en ell. Martos, per evitar problemes, va canviar de seient, però el menor va seguir-lo i va tornar a recolzar-s’hi. Enutjat, Martos li va demanar què volia i el menor va reaccionar amb agressivitat. Dret, però ben a prop seu, li va dir: “Aixeca’t, d’home a home. O què passa, que no ets un home? Posa’t dret, marieta. Què passa, que ets un marieta?” Mentre l’intimidava, els tres homes que anaven amb el menor d’edat reien, com una manera de reforçar la conducta homòfoba del seu company.

Arran de l’atac, Martos es va plantar: “Sí, sóc marieta i tu ets ximple.” Això va despertar encara més agressivitat del menor d’edat, que va augmentar la intensitat del conflicte i el va esperonar a aixecar-se i a barallar-se. “Pega’m, si vols. M’aixecaré, però per a avisar a seguretat”, va respondre Martos, que va activar el sistema d’avisos d’emergència que tenia el vagó i va avisar que un grup l’intimidava. La conductora va comunicar la situació a la sala de control. Segons que va explicar en una entrevista a La Sexta, al vagó hi havia més passatgers que no van fer res per a aturar l’assetjament homòfob.

Pallissa a l’estació d’Urquinaona

Quan el comboi va arribar a la parada d’Urquinaona, la quarta després de Rocafort, on havia pujat, Martos va baixar, però els homòfobs que l’havien intimidat dins del vagó el van perseguir sense que ell ho sabés. Al vestíbul, el menor d’edat que havia portat la iniciativa el va agafar pel coll de sorpresa, el va tombar a terra i el va pegar repetidament. Els companys del menor no solament no van aturar-lo, sinó que van envoltar Martos i, aprofitant la superioritat numèrica que li impedia de defensar-se, van participar activament en la pallissa.

Li van clavar puntades de peu per tot el cos, també a la cara, mentre la víctima jeia a terra i no podia fer res més sinó posar-se en posició fetal per a protegir-se dels cops més greus. Durant l’agressió, el noi menor d’edat va mirar de robar-li el telèfon mòbil, però no se’n va sortir.

La pallissa no es va aturar fins que no van arribar els vigilants de seguretat privada, alertats per les càmeres de vigilància del sistema de control. Van retenir els agressors i van avisar els Mossos d’Esquadra. Fins i tot quan ja hi havia els vigilants de seguretat, el grup va continuar intimidant-lo verbalment. Després de l’agressió, Martos va ser traslladat amb ambulància a l’Hospital Pere Camps.

L’agressió volia causar por al col·lectiu LGBTI, segons l’Observatori contra l’Homofòbia

A l’escrit d’acusació, l’Observatori contra l’Homofòbia diu que l’agressió va ser motivada pel menyspreu dels agressors envers els homosexuals, i va ser una represàlia pel fet que Diego Martos mostrés tan explícitament la seva orientació sexual. “Aquesta agressió tenia per objecte castigar la desviació de les normes socials de gènere, en aquest cas la masculinitat heteronormativa, generar la sensació d’inseguretat a la víctima i al col·lectiu al qual pertany, com a advertiment que els homosexuals no tenen el dret d’exercir els seus drets fonamentals”, afegeix.

L’impacte d’aquesta agressió va fer que de llavors ençà l’Observatori contra l’Homofòbia canviés la manera de recollir els incidents LGBTI-fòbics: va afegir una categoria d’agressions al metro. A banda la condemna de sis anys i mig de presó, l’observatori també demana una indemnització de 9.555 euros que haurien de pagar conjuntament tots els acusats, una inhabilitació pels mateixos anys de presó i una ordre d’allunyament física i digital durant cinc anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor