Comença el judici contra els dos mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya

  • La fiscalia demana tres anys de presó per a cadascun perquè els considera culpables d'un delicte d'encobriment

VilaWeb

Redacció

05.07.2021 - 21:50
Actualització: 06.07.2021 - 10:15

El judici als dos mossos d’esquadra que acompanyaven el president Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya la primavera del 2018 comença avui al matí a l’Audiència espanyola i acabarà dilluns vinent. La fiscalia demana que siguin condemnats a tres anys de presó per un delicte d’encobriment, perquè diu que tots dos agents ajudaven Carles Puigdemont essent conscients que era investigat a Espanya per haver participat en fets constitutius del delicte de rebel·lió i uns altres i que el jutge Pablo Llarena havia emès una euroordre contra ell.

Podeu seguir el judici en directe:

El judici començarà amb les qüestions prèvies i l’interrogatori als acusats i continuarà amb la declaració dels testimonis. La defensa ha renunciat al testimoni dels dos altres acompanyants del president Puigdemont quan fou detingut a Slesvig-Holstein, l’empresari Josep Maria Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay. Demà són citats sis policies espanyols; dijous, un altre agent de la policia espanyola i l’ex-cap d’operacions de la Comissaria d’Informació dels Mossos, l’intendent Miquel Justo Medrano. La prova documental inclou oficis de les ambaixades d’Alemanya, Suècia i Dinamarca i documents de la fiscalia de Bèlgica. El tribunal preveu que divendres es presentin les conclusions.

Acusació per encobriment

A l’escrit d’acusació, la fiscalia relata que els dos mossos van aprofitar els dies lliures que tenien per anar a Waterloo i allà, uns dies després, el 23 de març del 2018, una persona “no identificada” els va demanar que anessin a cercar Puigdemont i que el traslladessin a Brussel·les.

Quan la policia alemanya va fer aturar dos dies després el cotxe amb què viatjava Puigdemont, va deixar que tant els dos mossos com Matamala i Alay continuessin el viatge sense cap objecció. El president, objecte de l’euroordre, va passar a disposició judicial i va ser empresonat uns dies a Neumünster. Les autoritats alemanyes no van veure cap indici delictiu en cap dels acompanyants de Puigdemont.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor