Comença el judici contra els catorze encausats de Pego

  • Els demanen penes de quatre anys a nou de presó i els acusen de desordres públics i d'haver agredit agents de la Guàrdia Civil

Esperança Camps Barber

12.06.2024 - 21:40
Actualització: 13.06.2024 - 10:52

Avui jutgen a l’Audiència Provincial d’Alacant els catorze joves antifeixistes de Pego que van voler impedir que una trentena de neonazis de Gandia es passejassen pel poble saludant a la romana, cridant visques a Hitler i empaperant d’adhesius amb esvàstiques els carrers per on passaven. Va ocórrer el 18 d’octubre de 2020, que era diumenge i hi havia partit al camp de futbol Cervantes. Els neonazis eren membres del grup ultra Gandiblues, seguidors del Gandia Club de Futbol, i van arribar al poble unes hores abans. Fins que el partit no va començar, els ultres es van ensenyorir del poble cridant consignes feixistes i trencant la calma d’aquell dia.

Un grup de joves antifeixistes del poble, quan van saber què passava, i veient que les autoritats no feien res per a evitar-ho, van decidir d’evitar que allò duràs més.

Quan la Guàrdia Civil va arribar al lloc dels fets, només va veure que els antifeixistes no deixaven eixir els neonazis del camp de futbol i, segons l’atestat, els feien crits amenaçadors. De la resta, no en van veure res. Un parell de guàrdies van denunciar que els antifeixistes de Pego els havien agredit. Sergi, un dels encausats, ho explicava així fa uns mesos en una entrevista a VilaWeb: “Nosaltres ens vam dedicar a deixar clara la nostra postura i el nostre pensament, que no volíem eixa gent al nostre poble, ni al nostre ni enlloc. Era el que tocava, plantar cara al feixisme”.

Cap feixista detingut o encausat

L’endemà van començar les detencions. Algunes, ben espectaculars, amb desplegament policial a la porta de casa dels joves, davant els veïns, davant les famílies. Els advocats ho van denunciar i ells ho han explicat algunes vegades, que això havia estat del tot innecessari. A la majoria, la vida els ha canviat de dalt a baix. Alguns, fins i tot, van perdre la feina.

Finalment, hi ha catorze encausats. L’atestat policial diu que volien evitar una batalla campal, es parla d’agressions contra sis agents i danys en el material dels antiavalots. A partir d’això, la fiscalia i els advocats dels guàrdies civils que exerceixen l’acusació particular, els demanen de quatre a nou anys de presó. Els acusen de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions lleus. Cap dels neonazis va ser investigat per presumpte enaltiment del feixisme o alteració de la pau social al poble, per exemple. “La policia i la Guàrdia Civil, una vegada més, protegien els qui van trencar la pau social al poble. A nosaltres, ningú no ens va protegir durant tot el dia”, diu Guillem en la mateixa entrevista.

El judici s’hauria d’haver fet el mes de setembre passat, però es va ajornar per motius personals d’un dels lletrats.

Mostres de solidaritat

D’ençà de la detenció i l’encauament dels catorze joves, la població de Pego s’ha abocat a mostrar-los la seua solidaritat, tant a ells com a les famílies. Una primera concentració que va aplegar gent de moltes comarques es va fer el mes de febrer del 2022. Allà, alguns dels joves van explicar com havia estat la detenció i en quines condicions havien estat en els calabossos. “Van aparèixer homes vestits amb armilles antibales i em van detenir davant els veïns”, explicava un d’ells, que va ser traslladat a la caserna de Xàbia, on va romandre detingut més de trenta hores.

Amb el lema “Jo també sóc antifeixista. Absolució acusades de Pego”,  es va posar en marxa una campanya a les xarxes socials.

També Alerta Solidària i més organitzacions antifeixistes han fet alguns actes de suport. El més multitudinari va ser el concert que es va fer el 23 de setembre a l’espai la Trilladora, on uns quants grups van actuar de manera solidària davant milers de persones. Avui mateix, s’ha fet una concentració a la porta de l’audiència d’Alacant convocada pel grup de suport dels encausats. Alerta Solidària ha denunciat que la Guàrdia Civil no ha deixat entrar les famílies a la sala del judici.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Tres dels encausats de Pego abans del judici (Fotografia: Prats i Camps)
L'advocada Maria Josep Martínez amb membres del grup de suport dels encausats de Pego (Fotografia: Prats i Camps)
Els encausats de Pego abans del judici a l'Audiència d'Alacant (fotografia: Prats i Camps)
El tribunal del judici contra els encausats de Pego (fotografia: Prats i Camps)
Els encausats de Pego abans del judici a l'Audiència d'Alacant (fotografia: Prats i Camps)
Ismael Vicedo (Escola Valenciana) i el cantant Josep Nadal a l'Audiència d'Alacant en suport als encausats de Pego (fotografia: Prats i Camps)

Dissabte passat, es va presentar a Pego L’últim alé, un documentari de Sheila Jover que narra el cas. Fa el retrat humà dels encausats i personalitza la història més enllà dels fets.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor