El jutge Guevara impedeix d’explicar les visites de la policia espanyola a es-Satti

  • La policia espanyola va visitar tres vegades l'imam de Ripoll · L'última fou un mes abans del 17-A i no n'informà els Mossos

VilaWeb

Redacció

30.11.2020 - 12:56
Actualització: 30.11.2020 - 13:20

El jutge de l’Audiència espanyola Alfonso Guevara ha impedit avui que un dels testimonis del judici del 17-A expliqués a la sala quines visites havia rebut l’ex-imam de Ripoll Abdelbaki es-Satti de la policia espanyola, i quan van ser. Però no ha pogut evitar que un altre testimoni digués que sí que el van anar a visitar, tres vegades, tot i que ha tallat qualsevol pregunta o explicació que ho aprofundís.

L’advocat Agustí Carles ha formulat la pregunta al president de la comunitat islàmica Annour de Ripoll, Ali Yassine: “La policia va visitar es-Satti en cap moment?”, però Guevara ha tallat ràpidament la resposta amb un “impertinent” sec. En canvi, el mateix advocat ha aprofitat una escletxa quan ha declarat com a testimoni Hamid Barbach, secretari de la mateixa comunitat Annour. Perquè Barbach ja havia declarat públicament en la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre el 17-A que la policia espanyola havia fet aquestes tres visites. Carles ha esmentat aquella declaració, i Barbach l’ha corroborada. Però el jutge no l’ha deixat anar més enllà, i ha declarat impertinent qualsevol pregunta més en aquesta línia.

Una vegada més, el jutge impedeix que s’estiri el fil de la connexió que tenia es-Satti amb els serveis secrets espanyols i fins quan el govern espanyol el va tenir controlat. I el fet cert és que, tal com va avançar VilaWeb, la policia va visitar tres vegades l’imam de Ripoll, l’última de les quals només un mes abans dels atemptats.

Ho va relatar poc després dels atemptats Ali Yassine als Mossos d’Esquadra. I en aquell moment, la policia catalana no sabia res d’aquestes visites de la policia espanyola a es-Satti. Yassine va explicar que l’abril del 2016 s’havien presentat a la mesquita dos membres de la policia espanyola amb base a Girona demanant pels membres de la junta de l’oratori. I havien deixat un correu electrònic oficial al qual els van enviar tota la documentació que demanaven. Més tard, passat l’estiu d’aquell any, dos membres més de la policia espanyola varen tornar a Ripoll, exigint els estatuts de la junta i demanant específicament per Abdelbaki es-Satti. Aquella vegada, les respostes varen ser orals. Finalment, el juliol del 2017, funcionaris de la policia espanyola varen fer una tercera visita i varen demanar si hi havia hagut cap canvi en l’organigrama de l’oratori. Els varen respondre que es-Satti havia estat acomiadat i que havia dit que se n’anava Marroc. Els policies espanyols no varen fer cap comentari.

Durant la declaració en el judici, Yassine ha explicat que efectivament el van acomiadar d’imam quan es-Satti els va dir que se n’aniria tres mesos al Marroc, perquè la comunitat no es podia permetre de restar tot aquest temps sense cap imam. I ha recordat que la nova mesquita Annour havia començat a funcionar l’abril del 2016, just quan la policia espanyola va fer-hi la primera visita. Ha explicat que van contractar es-Satti perquè ja havia estat l’imam en l’altra mesquita, al-Fath, més petita, i hi tenia experiència.

Poc després dels atemptats, es va filtrar a la premsa espanyola que Abdelbaki es-Satti havia era confident del CNI de feia anys. Les revelacions dels membres de la comunitat Annour fan pensar que, si més no, la policia espanyola li havia seguit la pista fins ben poc abans dels atemptats. Però aquesta informació l’Audiència espanyola la troba impertinent, i ha deixat de banda tots els testimonis i preguntes que la puguin aprofundir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor