10.03.2019 - 08:00
|
Actualització: 10.03.2019 - 11:24
L’ex-magistrat, jurista i advocat Elpidio José Silva considera que el judici contra el procés al tribunal Suprem espanyol fa un ‘dany terrible’ a la democràcia espanyola, tant per unes imputacions que considera inconsistents com per la manera com es fa la vista oral, amb presses, sense calendari preestablert i amb testimonis que divaguen i fan valoracions polítiques. ‘És elegant per fora, però una vergonya sense sentit’, ha afirmat, afegint que la regulació actual dels judicis data del segle XIX i que no és digna. ‘Sembla justícia franquista’, ha declarat.
A més, no confia gaire en la resposta del Tribunal Europeu dels Drets Humans, perquè el considera un òrgan polític que serà pressionat per la resolució del Brexit i pensa que potser resoldrà el cas d’aquí a sis o deu anys.
En declaracions a l’ACN, Silva ha estat molt crític amb el procediment judicial, que considera una persecució ideològica impulsada pel PP i una injustícia envers presos polítics i exiliats. De fet, considera surrealista el judici perquè de moment, segons ell, no han valorat fets concrets, sinó que es fan valoracions polítiques i algunes declaracions de testimonis ‘són “infumables”, no tenen rellevància penal’.
En aquesta ‘obra de teatre judicial’ ha criticat especialment alguns testimonis alarmants i els polítics del govern espanyol, que sembla que no sabien res i que no dirigien una cúpula policíaca, cosa que ‘fa por i vergonya’. Així, ha criticat la falta de separació de poders per l’actuació de la fiscalia i la Guàrdia Civil el setembre del 2017, perquè no van deixar d’actuar tot i que el cas l’hauria d’haver instruït, segons Silva, la magistrada del TSJC que ja tenia obertes diligències. De fet, ha dit que les instruccions de la fiscalia als cossos policíacs aquelles setmanes podrien implicar un delicte de prevaricació.
A més a més, critica especialment Manuel Marchena per haver acceptat preguntes impertinents i divagacions, no fer-ne algunes altres i deixar moltes coses al tinter, sense voler aprofundir.