Juan Carlos I ja sabia que l’investigaven quan va presentar la regularització fiscal

  • El fet que tingués coneixement de les investigacions abans de regularitzar els diners a l'estranger n'invalidaria l'exoneració penal

VilaWeb

Redacció

20.09.2021 - 10:47
Actualització: 20.09.2021 - 17:34

El rei emèrit espanyol Juan Carlos I havia estat notificat formalment per la fiscalia de l’obertura d’investigacions sobre el seu patrimoni quan va presentar una regularització fiscal “sense cap requeriment previ”, segons que publica El País. El fet que la notificació es fes abans de la regularització és molt important, atès que invalida l’exoneració d’un delicte penal.

Juan Igancio Campos, el tinent fiscal del Tribunal Suprem espanyol i director de la recerca sobre la fortuna a l’estranger del monarca espanyol, va notificar-lo formalment de l’obertura de cada investigació que l’afectava, tres en total. Les notificacions es van fer el juny, el novembre i el desembre del 2020 a través de l’advocat de Juan Carlos I, Javier Sánchez-Junco. Les dues primeres notificacions es van fer abans de la presentació d’una regularització fiscal de 678.393,72 euros, incloent-hi interessos i recàrrecs, el 9 de desembre. La tercera notificació es va fer abans de la regularització de gairebé 4,4 milions d’euros del febrer del 2021.

Segons que marca l’article 305.4 del codi penal, la regularització neutralitza l’acció penal contra l’evasor sempre que es faci un reconeixement complet i pagament del deute tributari abans que l’Administració Tributària li hagi notificat el començament d’actuacions de comprovació o investigació o que la fiscalia presenti una querella o denúncia o faci actuacions que permetin al presumpte defraudador de tenir coneixement formal de l’obertura de diligències.

Fonts citades per El País excusen la regularització després de la notificació formal de les investigacions dient que eren “molt genèriques”. Els escrits del fiscal a l’advocat de Juan Carlos I l’informaven de l’obertura de diligències, però tan sols es deia que era una recerca sobre fets que podien tenir “implicacions penals” per a ell, sense detallar si s’investigava un possible delicte fiscal o de, si era així, quin impost seria el suposadament defraudat, per quin import i de quin període impositiu. A les notificacions es convidava l’advocat del rei emèrit espanyol a personar-se a la investigació, però no va passar. Si s’hi hagués personat, no hauria pogut al·legar desconeixement de la investigació. De totes maneres, no li va caldre fer el pas formal per a saber els detalls de la investigació, que van filtrar-se a la premsa.

La primera notificació, del juny del 2020, feia referència a una investigació sobre l’origen dels cent milions de dòlars que el rei saudita Abdulaziz bin Abdullah va lliurar a Juan Carlos I i que va acabar traspassant a la seva parella, Corinna Larsen, el 2012. La segona era per la investigació sobre l’ús de targetes opaques amb fons del magnat mexicà i amic del monarca Allen Sanginés-Krause. I la tercera, sobre la investigació d’un trust financer de què Juan Carlos I era suposadament beneficiari a les illes del Canal, un paradís fiscal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor