14.06.2020 - 01:50
|
Actualització: 14.06.2020 - 03:52
La revista Vanity Fair deixava caure fa setmanes que el rei emèrit dels espanyols, Juan Carlos I, podria acabar a l’exili, concretament a la República Dominicana. Segons Diario 16, seria una manera d’evitar problemes legals que pogués tenir el monarca, ara sense immunitat, i oficialment investigat per la justícia suïssa i espanyola, perquè el tractat d’extradició entre Espanya i la República Dominicana té una esquerda que permetria que el rei no hagués de tornar. D’aleshores ençà aquesta informació ha estat ampliada (els Fanjul en serien els hostes en aquell país), negada (Juan Carlos I no s’exiliarà pas) i repetida per la premsa espanyola.
A la premsa internacional, en canvi, Juan Carlos I de moment encara és notícia per la corrupció: “El Rei d’Espanya Juan Carlos investigat per corrupció” (The Times), “L’ex rei espanyol Juan Carlos investigat per presumpta corrupció sis anys després d’abdicar” (People ) i “L’ex-rei d’Espanya, Juan Carlos, investigat pel negoci ferroviari saudita” (BBC).
Si la setmana era distreta, ahir aquest cas va fer un tomb interessantíssim gràcies a El Confidencial, el diari unionista que tants independentistes consultem. Si vols veure com respira el rival, El Confidencial. I el rival, ahir respirava així: “El rei emèrit ha de desvincular-se del tot i deixar Espanya. Serà el seu darrer servei“. Impressionant titular. Dins la peça El Confidencial feia pressió amb les opinions de tres constitucionalistes partidaris de la monarquia, de Felip VI i de l’exili de Juan Carlos I, tot alhora. Monarquia sí, Juan Calors no. I a diferència d’unes altres vegades, tots tres donaven la cara. Noms i cognoms de monàrquics partidaris de l’exili.
Antonio Torres del Moral, catedràtic de dret constitucional de la UNED: “Posar terra entremig mai no serà mala cosa, i seria una manera d’intentar restablir la monarquia”. Javier Tajadura, professor de la Universitat del País Basc: “Se n’ha de desvincular del tot. Serà un servei més, el darrer, que farà a Espanya”. Xavier Arbós, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona: “Per a restablir, com a mínim en part, el prestigi de la monarquia, un gest de distanciament deixant Espanya hi podria ajudar”. La peça deixava clar, això sí, que sempre que hi fos comminat, Juan Carlos I hauria de presentar-se davant la justícia.
Juan Carlos I va néixer a l’exili, a Roma, i ves que no mori també a l’exili. Espanya, en canvi, continuaria essent una monarquia. Justament aquesta és la jugada.