15.07.2020 - 10:08
Juan Carlos va retirar 5 milions d’euros abans de tancar el seu compte al banc suís Mirabaud, on va amagar la donació de l’Aràbia Saudita de gairebé 65 milions. Segons que publica El Confidencial, entre 2008 i 2012, el dipòsit va generar rendibilitats milionàries de fins al 7,7% anual. Per aquest motiu, tot i les retirades importants d’efectiu, el saldo no va baixar mai dels 60 milions.
El rei emèrit espanyol va tancar el compte després de l’escàndol de Botswana (2012), quan la direcció de Mirabaud li va expressar la seva incomoditat amb el compte corrent. Així mateix, Juan Carlos va dissoldre també l’offshore panamenya Lucum Foundation —n’era el principal beneficiari conjuntament amb Felipe VI— i que era la propietària del dipòsit a Ginebra.
Abans de tancar el compte, el monarca va transferir el saldo de més de 60 milions d’euros a la seva ex-amant Corinna Larsen, que també havia participat de la cacera a Botswana. Els diners van anar a parar a un banc a les Bahames i, després que Larsen es comprés un parell d’habitatges, es van transferir de nou a entitat bancària als Estats Units.
5 milions d’euros en sis mesos
El registre del compte al banc Mirabaud detalla retirades d’efectiu d’entre 200.000 i 300.000 euros cada dos mesos aproximadament. Tot i això, aquests moviments es podien accelerar i esdevenir setmanals si Juan Carlos ho requeria. Els diners eren transportats pels seus testaferros Dante Canonica i Arturo Fassana des de Ginebra fins al Palau de la Zarzuela.
A la Zarzuela, segons una conversa enregistrada entre l’ex-comissari Villarejo i Larsen, Juan Carlos tenia una màquina per contar tot l’efectiu que rebia des de Ginebra. ‘Jo no entenc les operacions que fan, són perillosíssimes’, explica l’ex-amant, que també revela que el monarca és addicte als diners.
Segons el Confidencial, les retirades es van disparar entre l’1 de gener i l’11 de juny de 2012, és a dir, en els darrers mesos d’operativitat del dipòsit. En aquest període, el rei emèrit va retirar un total de 4.912.870 milions d’euros. Així ho acredita un document del banc suís que porta la seva signatura. Les remeses sempre van superar els controls de l’aeroport de Barajas i mai es van declarar a l’Agència Tributària espanyola, tot i que superaven amb escreix el límit de 10.000 euros.