01.06.2017 - 16:47
VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)
La secció valenciana de Jutges per a la Democràcia (JpD) ha demanat este dijous aclarir els “interrogants” que veu en el nomenament de la magistrada Llombart com a titular d’una plaça en la sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en considerar que és “estèticament dubtós”.
JpD s’ha pronunciat en estos termes en un comunicat després que el Consell General del Poder Judicial haja acordat recentment este nomenament, i ha mostrat la seua “preocupació” per la forma en la qual s’ha procedit a la cobertura de la plaça, “doncs hi ha determinats interrogants que haurien de ser aclarits, des de la perspectiva de la necessària transparència, objectivitat i seguretat jurídica amb la qual han d’actuar els poders públics”.
Jutges per a la Democràcia està analitzant interposar les pertinents accions judicials contra el procediment d’adjudicació de la plaça i insta a reflexionar “sobre les conseqüències que este tipus d’actuacions poden provocar sobre la credibilitat de les nostres institucions judicials, igual que altres similars que s’han tramitat al mateix temps en relació amb determinades adjudicacions de places en l’Audiència Nacional”.
L’entitat assenyala que es va acordar la creació de places en els diferents Tribunals Superiors de Justícia autonòmics, en compliment de la necessària constitució de la segona instància penal. No obstant açò, el CGPJ “solament va decidir traure a concurs la referida plaça de la Comunitat Valenciana. I açò sense que s’haja aportat cap explicació sobre aquesta circumstància tan singular”.
D’altra banda, recalca que la plaça ha sigut assignada a Carmen Llombart, vocal del propi CGPJ i que va accedir a este òrgan a proposta del PP. “Tampoc pot oblidar-se que la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana s’està encarregant d’enjudiciar nombrosos casos de presumpta corrupció que estaria vinculada a actuacions de governants autonòmics”, apunta.
En esta línia, sosté que la “rellevància pública” d’esta matèria “requeria de la màxima transparència en l’actuació del CGPJ i d’una justificació adequada de les seues decisions”. “De partida, resulta estèticament dubtós que un organisme designe com a beneficiària una de les seues pròpies vocals per a un càrrec de rellevància. Però, en tot cas, el procediment ha de garantir que es respecten principis objectius que no danyen l’aparença d’imparcialitat dels nostres tribunals”, advertix.
A més, subratlla que concorre una dada específica “de bastant importància” en este cas, doncs la magistrada nomenada “tenia preferència per a triar plaça en qualsevol destinació del territori valencià, en haver sigut presidenta de l’Audiència Provincial de València”.
“El període d’opció preferent era de dos anys després del cessament en este càrrec. Però este termini vencia en les setmanes pròximes a la convocatòria, per la qual cosa esta circumstància podria haver ocasionat la precipitació en el tràmit d’esta plaça i podria haver afectat les característiques del concurs”, ha fet notar JpD.
Per açò, creu que es pot haver incorregut per part del CGPJ “en una actuació discriminatòria cap a altres magistrats i magistrades que no han pogut accedir a esta plaça” i sosté que “no consta l’existència de la més mínima motivació sobre les raons d’interés públic que puguen justificar que esta convocatòria no s’haja tramitat juntament amb les quals isquen en una futura convocatòria per als altres Tribunals Superiors de Justícia”.