Els joves no s’independitzen fins a 30 anys a l’estat espanyol, l’edat més alta d’aquestes darreres dues dècades

  • Catalunya registra la taxa d'emancipació més alta, amb el 20,2%, però encara deu punts per sota de la mitjana europea

VilaWeb
La sala d'estudis de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (fotografia: Cedida a l'ACN per Jordi V. Pou).
Redacció / ACN
11.08.2023 - 19:02
Actualització: 11.08.2023 - 21:45

L’edat d’emancipació s’ha endarrerit fins als 30,3 anys a l’estat espanyol el segon semestre del 2022, la xifra més alta de les darreres dues dècades, segons ha informat l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut espanyol. Segons el baròmetre bianual de l’organisme, el percentatge de població jove que s’emancipava residencialment es va estancar fins al 15,9% en un context en el qual les pujades als preus del lloguer i l’habitatge feien que per a una persona jove fos impossible emancipar-se sense sobreendeutar-se. Mentre que a l’estat espanyol la taxa d’emancipació va ser del 15,9%, a la de la Unió Europea l’any va acabar amb un 31,9%, és a dir, el doble. A Catalunya, la taxa d’emancipació va créixer dos punts fins al 20,2%; al País Valencià, el 15%; i a les Illes, la xifra és del 18,6%.

Catalunya la comunitat amb més joves emancipats de l’estat espanyol. Per primera volta d’ençà del començament de l’any 2020, més del 20% havia aconseguit d’independitzar-se. L’augment es va produir tot i que, en només un any, l’esforç que havia de realitzar un jove per adquirir un habitatge lliure va augmentar 10,6% punts i per llogar-la un 12%. “Més del 80% vivien amb altres persones”, afegeix l’estudi.

La situació al País Valencià i a les Illes

L’estudi apunta que el País Valencià va registrar un dels increments més grans d’emancipació de la població. La recuperació de l’autonomia presidencial, segons l’estudi, ha vingut acompanyada d’una forta creació de treball, especialment en l’administració pública i els càrrecs que corresponen a tècnics i professionals de suport. El risc de pobresa i exclusió social de la població jove que treballava es va reduir del 19,3% al 17,8% entre l’any 2021 i 2022.

A les Illes, el preu mitjà de compravenda ha augmentat d’un 5,91%. Això, acompanyat de la pujada dels tipus d’interès, suposa que una persona ha de destinar el 99,8% del salari net a adquirir un habitatge lliure. En relació amb el mercat del treball, al marge de l’estacionalitat característica de les Illes, l’estudi apunta que l’any 2022 es va tancar amb el 42% de tots els joves treballant, la xifra més gran aconseguida d’ençà del 2019. Per altra banda, les Illes era la comunitat autònoma amb menys joves amb contractes temporals.

“Les persones joves a Espanya no es poden emancipar fins que deixen de ser joves. Això és un símptoma molt preocupant que demostra que els problemes estructurals de la joventut segueixen molt presents i condicionen la vida adulta”, assegura l’Observatori, que afegeix que pels joves independitzar-se és pràcticament una quimera.

En aquest sentit, l’informe constata que tenir feina no és suficient per poder accedir a un habitatge. Tot i que el salari mitjà d’un jove va pujar un 4,6%, fins als 13.079 euros nets a l’any, el preu dels habitatges de lloguer ho va fer un 7, 55%. Així, el lloguer mitjà d’un habitatge es va quedar en 912 euros, fet que obligaria a dedicar el 83,7% del sou a una persona que vulgui llogar-lo sola.

Això, sumat als 141 euros de mitjana que costen de mitjana els subministraments i els serveis d’un habitatge, suposarien 1.053 euros al mes, el 96,6 % del sou.

D’altra banda, l’informe constata que una de cada cinc persones de menys de trenta anys amb un lloc de treball patia en pobresa o en risc d’exclusió social.

Tenir estudis superiors tampoc no garantia poder emancipar-se ja que només el 22,9% dels joves que havien completat ensenyaments de formació professional de nivell superior o estudis universitaris s’havien pogut emancipar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor