05.12.2021 - 18:50
|
Actualització: 05.12.2021 - 20:17
“Ens han fet fora d’un pub perquè he demanat en valencià si tenien una taula.” Així ha denunciat Gal·la Martí un nou cas de discriminació lingüística al País Valencià, viscut en primera persona. La jove ha explicat que ahir va anar amb quatre amigues al pub Garden Shisha, del carrer Doctor Ferran de València. Diu que va demanar taula per a quatre i qui la va atendre va contestar, en castellà: “Per què em parles en valencià?” “Perquè som a València”, va contestar ella. “Doncs no hi ha taula”, va ser la resposta. Les noies van decidir de marxar del local i més tard Gal·la Martí va denunciar la situació viscuda a les xarxes socials, Twitter i Instagram. A Instagram va penjar unes stories etiquetant el local, i el local va contestar: “Quina pena que els teus pares no t’hagin educat bé.”
“En cap moment, quan he d’adreçar-me a qualsevol persona en un lloc de llengua catalana em plantege en quina llengua he de fer-ho, sempre ho faig en valencià i encara que m’he empassat moltes cares de gos fent veure que no m’entenien, mai m’han fet fora de manera tan descarada d’un lloc”, ha explicat. “Literalment, no ens han donat taula perquè parlàvem la nostra llengua. Fort.”
“Fins a quin punt hem de continuar suportant aquesta discriminació lingüística?”, ha afegit la jove. “El problema no és que no sàpiga parlar en castellà (ben orgullosa de saber-lo sense haver fet cap esforç), el problema és que s’ha normalitzat un auto-odi cap a la llengua inadmissible.”
“M’ha remès a quan estudiava Història d’Espanya i Franco castigava per parlar en català. Maten la llengua, ens maten a nosaltres, no podem permetre aquestes situacions. S’han de denunciar, s’han de fer públiques, perquè la gent veja quina és la realitat lingüística de merda que tenim ara mateix”, ha conclòs. “Molt decebuda i amb ganes de cremar-ho tot, eixir al carrer i cridar als quatre vents que la llengua està morint i que si no actuem ara mateix, ja no podrem fer res.”
Ver esta publicación en Instagram
Contextualitze i explique què ha passat perquè s’entenga millor. Segurament fa temps haguera passat del tema, no haguera dit res per xarxes, però hem arribat a un punt que la denúncia lingüística és necessària. Faig un fil. https://t.co/r23MljtxvD
— Gal·la (@galetamt) December 5, 2021
Divendres es va presentar l’informe de denúncies per vulneració dels drets lingüístics al País Valencià. En total, són 102 reclamacions interposades per la ciutadania el darrer any.