18.03.2022 - 05:01
Entrevista de Pere Baltà
Josep Mut i Benavent, valencià de naixement i formació musical, va arribar molt jove a Barcelona en guanyar plaça de professor de l’orquestra del Liceu i a la Banda Municipal de Barcelona, que va dirigir durant més d’un quart de segle. La jubilació laboral l’ha incentivat com a compositor i la proximitat del bicentenari de Clavé l’ha impulsat a compondre una òpera homenejant-lo, complementant el que ja es va fer el 1999 durant l’Any Clavé. També ha publicat un parell de llibres; La gimnàstica de l’ànima, el darrer, presentat en plena pandèmia.
Ja jubilat després d’una intensa vida musical, t’has posat a reflexionar…
Deu ser inevitable mirar enrere quan ja s’ha complert una certa edat. Més enllà de la música, penses si has aportat el teu gra de sorra als avenços que ha experimentat el món en l’àmbit de les llibertats, la justícia, el progrés i, fins i tot, si han millorat les condicions laborals de músics i artistes per les quals vaig lluitar.
Des de la Banda Municipal de Barcelona, en arribar la democràcia, vas liderar la lluita sindical pel reconeixement dels músics, com a tècnics superiors de l’Administració.
Objectiu que es va aconseguir. Per altra banda, vam contribuir al fet que el Gran Teatre del Liceu tingués activitat artística tot l’any. Vaig arribar a matricular-me a la Facultat de Dret a fi d’argumentar jurídicament aquella lluita.
Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu fent clic aquí