29.12.2019 - 16:46
|
Actualització: 29.12.2019 - 18:56
Quan el jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena va fer pública la sentència contra els presos polítics el 14 d’octubre, va enviar-ne una còpia al president del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a qui ja havia elevat una qüestió prejudicial sobre la immunitat d’Oriol Junqueras.
L’enviament anava acompanyat d’una carta en què li deia que la qüestió prejudicial continuava ‘mantenint el seu interès i vigència per a aquest Tribunal Suprem’. Marchena afegia que el que determinés el TJUE tindria ‘eficàcia’ independentment de la situació de presó preventiva o de pena que afectés Junqueras.
Precisament, el vice-president primer del parlament i membre de JxCat, Josep Costa, ha recuperat la carta per a rebatre tots aquells que argumenten que independentment del que digui Luxemburg, Junqueras no ha de ser alliberat perquè ja ha estat condemnat.
Tots aquells que diuen que @junqueras no ha de ser alliberat perquè ja no és un pres preventiu, deuen haver oblidat aquesta carta de Marchena al TJUE, no?
El TS va deixar per escrit que acataria la decisió tot i haver dictat la condemna.
Com és que encara no l'han alliberat? pic.twitter.com/XrLdKcXIsh— Josep Costa (@josepcosta) December 29, 2019
Cal recordar que la sentència del TJUE no especifica si el Suprem hauria d’alliberar Junqueras, sinó que haurà de ser el tribunal presidit per Marchena que haurà de prendre una decisió que s’ajusti al criteri fixat per Luxemburg. Per a decidir, però, és pendent que li arribi el posicionament de l’advocacia de l’estat, que té de termini fins al 2 de gener per a pronunciar-se.