15.01.2025 - 18:01
|
Actualització: 15.01.2025 - 20:01
L’ex-vice-president del Parlament de Catalunya Josep Costa acaba de presentar a la sala segona del Tribunal Suprem espanyol una querella criminal contra la magistrada Maria Eugènia Alegret, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Costa acusa Alegret d’haver-lo fet detenir de manera il·legal i injustificada el 27 d’octubre del 2021 perquè el mes anterior no es va presentar a declarar quan fou citat en la instrucció de la causa per desobediència al Tribunal Constitucional, en què finalment fou absolt. Costa es va querellar aleshores contra Alegret, però durant més de tres anys uns quants jutges i fiscals el van fer anar de corcoll sobre qui havia d’assumir la denúncia. Fins que ara, finalment, i aprofitant la via que se li acaba d’obrir al Tribunal Europeu dels Drets Humans per la possible vulneració de drets fonamentals de què fou víctima, ha mogut fitxa al Suprem.
Concretament, la querella criminal, que ha pogut consultar VilaWeb, acusa Maria Eugènia Alegret de detenció il·legal, un delicte previst alternativament als articles 167 i 530 del codi penal espanyol, de prevaricació (articles 446 o 447) i d’un delicte contra la inviolabilitat parlamentària, en connexió amb un altre delicte contra l’exercici dels drets cívics. I la querella s’adreça contra Alegret i “contra aquells que durant la instrucció poguessin aparèixer com a responsables penals, còmplices o encobridors dels fets.
Ara que les causes contra Espanya avancen al Tribunal d’Estrasburg he pensat que és el moment de reactivar la querella contra la magistrada que va ordenar detenir-me per un delicte inexistent, i que l’han volgut sepultar dins un laberint processal. Hola Llarena, què diràs ara? pic.twitter.com/yihnaRHaqx
— Josep Costa (@josepcosta) January 15, 2025
Abans d’arribar aquí, Costa va haver de passar pel jutjat d’instrucció 20 de Barcelona, on va interposar inicialment la denúncia contra Alegret, poc després d’aquella detenció. Però la jutgessa d’aquest tribunal va desestimar la querella tot dient que calia presentar-la al Suprem perquè s’adreçava contra una magistrada del TSJC. L’Audiència de Barcelona va corregir aquell arxivament i va exigir a la jutgessa que obrís una investigació. Però la fiscalia hi va recórrer, i la causa va anar a parar al Tribunal Suprem, concretament a les mans del jutge instructor Pablo Llarena. Finalment, la sala penal del Suprem es va declarar competent.
La via oberta a Estrasburg
I ara ha presentat la querella, amb la perspectiva que la seva demanda al Tribunal d’Estrasburg contra la decisió d’Alegret de fer-lo detenir prosperi i constati la vulneració de drets, de tal manera que això doni una empenta decisiva a la querella criminal contra la magistrada per detenció il·legal.
Costa denuncia al TEDH que fou detingut de manera arbitrària i argumenta que la detenció “va ser completament inútil i supèrflua, no va aportar cap benefici a la instrucció de la causa ni va contribuir a salvaguardar la finalitat del procés o els drets de les parts”. En aquest sentit, diu que la detenció “no tenia cap finalitat legítima, ni era idònia, ni era necessària ni era proporcionada en sentit estricte”. Exposa que és “absolutament desproporcionat privar un investigat de la seva llibertat, encara que només sigui unes hores” pel fet de no comparèixer personalment a declarar en una causa penal, i que té el dret fonamental de no fer-ho. Més encara, tenint en compte que ja va comparèixer i va prendre coneixement de les actuacions, que té un advocat exercint-ne la defensa i que està a disposició del tribunal.”