08.07.2017 - 16:04
|
Actualització: 08.07.2017 - 16:06
El jurista i professor de teoria política de la Universitat Pompeu Fabra Josep Costa ha desmuntat l’estratègia del govern espanyol contra el referèndum de l’1 d’octubre en sis piulets. Aquest matí la portada d’El Mundo explicava que el govern de Rajoy prefereix l’aplicació de la Llei de Seguretat Nacional espanyola per a frenar el referèndum en comptes de l’article 155 de la constitució espanyola.
Mentre que la Llei de Seguretat Nacional, aprovada el 2015 amb el suport del PSOE de Pedro Sánchez i avalada pel Tribunal Constitucional, permet mobilitzar tots els cossos de seguretat de l’estat espanyol –inclosos els Mossos d’Esquadra–, l’article 155 recull la possibilitat de suspendre l’autogovern de Catalunya.
Costa ha assegurat que invocar la ‘seguretat nacional’, precepte que preveu la llei, per a aturar el referèndum és propi de dictadures i ha argumentat que un referèndum no pot considerar-se una crisi de seguretat nacional. El professor també ha explicat que seria ‘un frau majúscul’ aplicar aquesta llei i que té menys fonament jurídic que l’article 155.
A més, ha adjuntat els supòsits sota els quals la mateixa llei considera amenaçada la seguretat nacional de l’estat espanyol i ha dit que el referèndum no pot definir-se com una amenaça. Vegeu la sèrie de piulets de Josep Costa.
Cal dir les coses pel seu nom. Ni tan sols en la definició ambigua d'aquesta llei, un referèndum no pot ser una crisi de seguretat nacional.
— Josep Costa (@josepcosta) July 8, 2017
La pròpia llei es refereix a l'Estrategia de Seguretat Nacional, que defineix les amenaces concretes que vol prevenir. Res a veure amb l'1O pic.twitter.com/RwYjSO9zeq
— Josep Costa (@josepcosta) July 8, 2017
Declarar situació d'interès per la seguretat nacional contra decisió d'institucions democràtiques ja entra dins la definició de cop d'Estat.
— Josep Costa (@josepcosta) July 8, 2017