30.01.2019 - 14:01
|
Actualització: 30.01.2019 - 23:00
El govern espanyol ha dit obertament que destinaria diners públics a fer intoxicació informativa durant el judici als presos polítics. Ho farà mitjançant la secretaria d’estat d’Espanya Global, comandada per Irene Lozono, ex-diputada d’UPyD. Però l’ofensiva internacional que ha desplegat el ministeri de Josep Borrell contra l’independentisme ja fa temps que va començar, i aquests últims dies ja s’ha enfocat específicament en el judici de l’1-O. Temen la projecció internacional que puguin temir les denúncies de vulneracions de drets fonamentals que s’han comès durant tot aquest procediment. I n’és una mostra el fet que el ministeri de Borrell hagi atacat un reportatge de Los Angeles Times que descrivia els fets previs al judici a l’1-O i donava veu als represaliats, presos i exiliats.
Ho ha fet amb un article en el mateix diari signat per Gabriel Colomé, que es presenta com a professor de ciència política de la Universitat Autònoma de Barcelona (n’és titular des del 1991), però amagant que actualment treballa per al Ministeri d’Afers Estrangers espanyol. Colomé ho amaga, de manera que Borrell col·loca el discurs que li interessa al LA Times sense que es noti que és ell qui ho fa, mitjançant Colomé i presentant-lo com un article acadèmic i no pas com un article de part.
I és un article absolutament de part. De fet, Colomé no exerceix en aquests moments de professor de la UAB: segons que ha confirmat la universitat a VilaWeb, es troba en comissió de servei (una excedència) per a treballar al Ministeri d’Afers Estrangers espanyol. L’octubre passat es va fer públic que Colomé treballaria a la direcció general de Comunicació i Informació Diplomàtica. Des d’aleshores, i encara avui, exerceix d’assessor en matèria de diplomàcia pública, però això s’amaga en l’article.
L’article de Colomé es titula ‘Com l’intent de secessió a Catalunya fou il·legal i antidemocràtic’. Acusa el periodista del diari d’haver fet un article esbiaixat en favor ‘de la part secessionista’. Diu que ‘la majoria de la gent a Catalunya no dóna suport a la independència’ i que la declaració d’independència del 27-S va ser il·legal. Sosté que l’independentisme no és majoritari, amb les dades de vot de les eleccions del 21-D, i nega que Catalunya tingui el dret d’autodeterminació. Finalment, es demana ‘què pensarien els americans si la cambra de representants de Texas declarés la independència, contravenint la constitució dels EUA i desatenent els advertiments del Tribunal Suprem nord-americà?’
Un altre cas a Euronews
Però no és la primera vegada que el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol i Gabriel Colomé procedeixen així. La setmana passada, Colomé va publicar un article a Euronews titulat ‘Ningú no és a la presó per les seves opinions, sinó per les seves accions‘. Novament, el signava com a professor de ciència política de la UAB, amagant la condició d’assessor de Josep Borrell, i el publicava com a resposta a un article, a la mateixa web, d’Aleix Sarri, assessor de política internacional del president Quim Torra. Sarri havia denunciat la repressió política de l’estat espanyol i avisava que en el judici també hi havia en joc la credibilitat del lideratge d’Europa com a potència democràtica. Sarri sí que signava l’article amb el seu càrrec al govern. I Colomé, que no ho feia, justificava en el seu text l’empresonament dels dirigents polítics i socials independentista. ‘Són a la presó pels seus atacs contra la constitució espanyola i l’estatut d’autonomia de Catalunya i per haver intentat subvertir el sistema democràtic i l’estat de dret a Espanya. Aquesta és la seva responsabilitat política i criminal.’ I justificava la presó preventiva, acusant els exiliats de ser els responsables que els presos polítics romanguessin tancats. Borrell, fins i tot, va piular l’article:
“No one is in prison in Spain for their opinions, only their acts”: a must-read article in @euronews on the situation in #Spain regarding #seccesionism in #Catalonia. https://t.co/UdwtCpbI0b
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) January 18, 2019
Gabriel Colomé va ser regidor del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, va ser creador del CEO i va dirigir la campanya electoral del PSC a les eleccions del 26-J. En l’àmbit acadèmic, és professor titular de ciència política de la UAB del 1991 ençà.