Borrell, al centre d’un escàndol pels hotels pagats per Catar, Jordània i Usbèquia

  • El portal Politico destapa que set membres de la Comissió Europea han estat obsequiats amb allotjaments gratuïts per part de governs de fora de la UE

VilaWeb
Redacció
08.05.2023 - 10:43
Actualització: 08.05.2023 - 10:59

Les ombres de la corrupció del Catargate i les seves repercussions continuen fent trontollar el cor de la Unió Europea. Ara una investigació de Politico revela un altre escàndol: uns quants comissaris europeus han acceptat allotjaments gratuïts per part de governs de fora de la Unió, com ara els de Catar, Jordània, Usbèquia, el Marroc i Israel. Un dels principals implicats és l’alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

Segons Politico, Borrell va rebre allotjament gratuït en les seves visites a Catar, Usbèquia i Jordània (dues voltes). Arran d’això, un portaveu de la Comissió ha assegurat que l’alt representant ha de fer molts viatges i visites a països de fora de la UE per complir les obligacions del seu càrrec. “Les despeses d’aquestes missions han estat cobertes sobretot per la Comissió”, diu.

Específicament, sobre els casos de Catar, Usbèquia i Jordània, el portaveu diu: “L’allotjament va anar a compte de les respectives autoritats nacionals d’acord amb l’hospitalitat diplomàtica.” I addueix que aquesta mena de pràctiques no vulneren el codi de conducte dels comissaris.

De la investigació de Politico se’n deriva que els comissaris europeus han acceptat allotjament gratuït sobretot quan han fet viatges al Llevant, al nord d’Àfrica i en algunes parts d’Àsia. Certament, aquesta pràctica no és prohibida per cap reglament intern, però aixeca moltes sospites sobre les influències que poden exercir els governs de fora de la UE després de l’experiència del Catargate.

Així mateix, Transparència Internacional ha reclamat que s’actualitzi el codi de conducta –l’última vegada va ser el 2018–, per evitar abusos i nous escàndols. “No crec que sigui acceptable”, declara Nick Aiossa, al càrrec de l’ONG a la UE. “No crec que cap comissari o alt càrrec hagi d’acceptar viatges o qualsevol altre avantatge”, afegeix.

Precisament, fa poques setmanes que el director general de Transports, Henrik Hololei, va dimitir quan es va fer públic que havia acceptat vols en primera classe per part de Qatar Airways. A més, ho va fer mentre es negociava l’entrada de l’aerolínia al conjunt dels aeroports de la Unió Europea. De totes maneres, Hololei no va ser acomiadat i la Comissió el va recol·locar com a assessor de la direcció general de Cooperació Internacional.

Més comissaris afectats per la polèmica que envolta Borrell són el vice-president executiu de la Comissió, Frans Timmermans; el comissari de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi; la comissària d’Afers Interns, Ylva Johansson; el comissari de Pressupost, Johannes Hahn; el vice-president i comissari de Valors Europeus, Margaritis Schinas; i la comissària d’Energia, Kadri Simson.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor