Els oncòlegs Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué guanyen el Premi Internacional Catalunya 2016

  • El jurat reconeix la seva revolucionària tasca en la recerca oncològica

VilaWeb

ACN

22.07.2016 - 12:05
Actualització: 22.07.2016 - 12:33

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest divendres que els guanyadors del Premi Internacional Catalunya 2016 són Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué. El jurat del guardó reconeix la seva ‘revolucionària tasca en la recerca oncològica, amb la que han contribuït extraordinàriament a l’avenç de la ciència biomèdica, des d’un fort i entusiasta compromís intel·lectual i rigor científic’. També destaca la seva ‘visió preclara i la seva dedicació i perseverança completes’. El lliurament del premi tindrà lloc el dimarts 25 d’octubre a les 7 de la tarda en una solemne cerimònia al Palau de la Generalitat presidida pel mateix Puigdemont.

El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat de Catalunya el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
La convocatòria s’ha estès enguany des del 4 de juny fins al 31 de desembre de 2015 i hi han concorregut 138 candidatures provinents de 57 països, presentades per 246 institucions i pels mateixos membres del jurat.

Aquest guardó ha de ser atorgat a una sola persona, tret que de forma motivada el jurat justifiqui la conveniència d’atorgar-lo de forma conjunta a més d’una. Té una dotació de 80.000 euros i l’escultura d’Antoni Tàpies ‘La clau i la lletra’. L’any passat va rebre el premi la primatòloga britànica Jane Goodall, i l’anterior, l’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu. De les 27 edicions anteriors, només un dels guanyadors ha estat català o espanyol. Va ser el bisbe Pere Casaldàliga, que va ser reconegut el 2006.

El jurat està presidit pel president de la Generalitat però el filòsof Xavier Rubert de Ventós n’és el president delegat. La resta dels seus integrants són l’arquitecte Ricard Bofill, la lingüista Mary Ann Newman, el crític d’art Juan Manuel Bonet, l’escriptor i filòsof Josep Ramoneda, l’historiador Agustí Colomines, el sociòleg Richard Sennett, el polític i economista Jacques Delors, el filòsof Gianni Vattimo, la soprano Barbara Hendricks, la biòloga Anna Veiga, el filòsof Edgar Morin, el físic Jorge Wagensberg i el diplomàtic Ambler Moss.

Biografies dels guardonats
Josep
 Baselga (1959) es llicencia en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona i obté el grau de doctor el 1992. Entre 1996 i 2010 va ser el president del Servei d’Oncologia Mèdica i director fundador de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) de Barcelona. De 2010 a 2012 va ser Cap de la Divisió d’Hematologia / Oncologia, Director Associat del Centre de Càncer de l’Hospital General de Massachusetts a Boston i professor de Medicina a l’Escola de Medicina de Harvard. Des del 2013 és el director mèdic del Memorial SloanKettering Cancer Center, a Nova York.

Referent internacional en la recerca de nous tractaments contra el càncer, sobretot de mama, es dedica al desenvolupament de fàrmacs per al seu tractament i l’estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència, esdevenint líder en el desenvolupament clínic de diversos agents nous.

Manel Esteller (1968) és llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona i el 1996 obté el doctorat en genètica molecular del carcinoma de l’endometri. De 2001 a 2008 lidera el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), a Madrid. Des del 2008 és el director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), a l’Hospitalet de Llobregat, i és el cap del Grup de Recerca en Epigenètica del Càncer. És així mateix professor de Genètica de l’Escola de Medicina de la Universitat de Barcelona i professor d’investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

Pioner i referent internacional en l’àmbit de l’epigenètica com a factor clau en el desenvolupament del càncer, ha contribuït a revisar paradigmes científics establerts, demostrant la importància de factors externs en la modificació de gens amb efectes per a la seva regulació, i ha impulsat el desenvolupament de nous fàrmacs en el tractament del càncer.

Joan Massagué (1953) es llicencia en Farmàcia a la Universitat de Barcelona, on es doctora en bioquímica el 1978. El 1979 aconsegueix una beca postdoctoral a la Universitat de Brown, a Providence, als Estats Units, on el 1982 fa el seu primer descobriment: l’estructura del receptor de la insulina. És llavors quan s’incorpora com a professor de bioquímica a la Facultat de Medicina de la Universitat de Massachusetts, on roman fins al 1989. Aquell any esdevé investigador a l’Institut Mèdic Howard Hugues, prop de Washington, i director del Departament de Biologia Cel·lular i Genètica al Memorial SloanKettering Cancer Center, a Nova York, on, des del 2014, és el director científic. És en aquest centre on desenvolupa principalment la seva activitat investigadora, centrada en l’estudi de la metàstasi.

Líder mundial en la recerca del comportament cel·lular i la metàstasi del càncer, la seva investigació és clau per al coneixement dels mecanismes que permeten detenir la proliferació cel·lular, procés que, quan es descontrola, duu a la formació de tumors. Així mateix, el seu treball ha permès identificar els gens i els mecanismes que controlen la metàstasi de les cèl·lules tumorals del càncer de mama i el de pulmó cap a altres òrgans, sobretot el cervell, descobriment que ha obert noves possibilitats d’investigació i noves vies per al tractament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor