El film sobre el soldat català Josep Bartolí, des d’avui a Filmin

  • El film va guanyar el Cèsar francès al millor film d'animació

VilaWeb
Un fotograma del film Josep

Redacció

31.03.2021 - 01:50
Actualització: 31.03.2021 - 10:31

Josep ja es pot veure a la plataforma Filmin des d’avui, dia 31 de març. El film, dirigit per Aurel, narra en dibuixos la vida de Josep Bartolí (1910-1995), soldat de l’exèrcit republicà durant la guerra de 1936-1939, escenògraf i dibuixant, i que enguany ha guanyat el premi Cèsar al millor film d’animació a l’estat francès. El film explica que l’any 1939 Josep Bartolí va ser un dels soldats republicans que va acabar tancat als camps de concentració francesos repartits per Catalunya Nord i Occitània. Allà dins va fer uns dibuixos colpidors sobre la duresa, la vida i la mort dins els camps de concentració francesos, dibuixos que va fer reviure el seu nebot Jordi, i que són la base del film.

La cinta repassa la vida de Bartolí: militant antifeixista durant la guerra, presoner als camps, exiliat a Mèxic, on va conèixer i es va enamorar de Frida Kahlo, i dibuixant famós als Estats Units, on va triomfar. El film té una banda sonora amb música de Sílvia Pérez Cruz, i una de les veus en off és la de l’actor Sergi López.

El periodista Xavier Montanyà va entrevistar fa mesos el director francès del film, el dibuixant Aurel, que explicava que havia restat fascinat pels dibuixos de Bartolí, que l’havia fet descobrir una història que ignorava: “Mai no havia sentit parlar dels camps de concentració. Ho he descobert pràcticament tot sobre aquesta història: com França va trair els republicans espanyols que creien arribar a la pàtria dels drets de l’home i del front popular, com va proliferar el racisme imbècil entorn d’aquesta història… En resum, una part poc gloriosa i poc coneguda de la història.”

VilaWeb va entrevistar fa poques setmanes el nebot de Bartolí, el fotoperiodista Jordi Bartolí, que explicava la història dels dibuixos i reclamava més implicació de la Generalitat de Catalunya per a exhibir l’obra del seu oncle, tan reconeguda als Estats Units i tan desconeguda a casa seva.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor