Josep Barberà: ‘L’acte del Puig no podia quedar orfe’

  • Entrevista amb el president d'ERPV, Josep Barberà, sobre l'organització de l'Aplec del Puig

VilaWeb
Redacció
29.10.2016 - 22:00

L’històric Aplec del Puig, que se celebra l’últim diumenge d’octubre i que ha estat una de les trobades més populars del valencianisme, enguany serà organitzat per Esquerra Republicana en la seua convocatòria de la Muntanyeta. D’aquesta manera, agafa el relleu del PSAN que organitzava l’acte dalt el turó mentre que Compromís ho fa a l’esplanada de baix. L’any passat, després d’anunciar el fi de les seves activitats públiques, no es va celebrar. A més, per si no fos poc, l’espai natural on tenia lloc la celebració es va veure afectat per una epidèmia. Gran part de la vegetació va quedar malmesa.

VilaWeb parla amb el president d’ERPV, Josep Barberà, per saber com afronta l’organització d’un ‘acte de referència de l’independentisme valencià’. Barberà explica que no l’han volgut deixar ‘orfe’ i el volen convertir en ‘un punt de trobada’, on ‘tothom hi és convidat’.

—L’acte de la Muntanyeta ve d’un any de parèntesis. Per què Esquerra Republicana ha decidit recuperar-lo?
—Vam pensar que era una llàstima que un acte de referència de l’independentisme valencià quedés orfe. I també fent una mica l’anàlisi de l’atomització que hi ha hagut o que finis i tot encara hi ha en l’independentisme al País Valencià, era interessant trobar un acte que fos un punt de trobada. Perquè encara que l’organitzi Esquerra tothom hi és convidat i així ho hem fet saber a la resta d’organitzacions i col·lectius.

—Estem parlant d’un esdeveniment històric. Ho senten com una responsabilitat?
—Per una banda és una responsabilitat. És la cinquanta-setena edició. Hem volgut conservar l’enumeració que emparava el PSAN, perquè es vegi que no estem intentant trencar res. Senzillament agafar el testimoni de l’organització. Com deia és una responsabilitat moral i hem sentit l’obligació de fer-ho. L’aplec no podia quedar orfe i la nostra intenció és que sigui el més durador possible.

—L’acte començarà amb un homenatge, no?
—Sí, primer Francesc Viadel homenatjarà la figura de Vicent Marco Miranda. Però anirà més enllà i també serà una declaració d’intencions. Volem que es vegi que existeixen persones pre-fusterianes, com el mateix Marco Miranda, o altres personatges, homenots de la seva època, que ja eren valencianistes de pedra picada. Volem explicar que la nostra herència no és només Fuster, sinó que també ve d’abans.

—I llavors vindrà la part més política.
—Després intervindran els nostres diputats a Madrid Gabriel Rufián i Teresa Jordà. Jo mateix i en Gerard Gómez —portaveu de les JERC— també farem un parlament. Aquesta part més política ens servirà per expressar la nostra visió de l’independentisme al país.

—Com és que han decidit que el convidat estrella sigui Gabriel Rufián?
—Considerem que representa molt bé allò que l’independentisme és ara. Un moviment no ètnic i molt esquerranós, que en el fons és l’única manera de construir un país. Crec que el seu discurs, centrat en les mesures socials, pot calar molt bé entre els votants del País Valencià. D’aquesta manera, fugim una mica d’aquest pancatalanisme molt ètnic que fins fa quatre dies és el que estava de moda.

—L’aplec tenia també un vessant festiu. Ho conservaran?
—Conservem la part festiva. Hi haurà les paradetes, però no hi haurà paella com era habitual. Farem arròs amb fesols i naps, perquè a la part de dalt de la Muntanyeta no s’hi pot fer foc. I com a clausura, actuaran Borja Penalba i Mireia Vives .

—Mentre vostès fan l’aplec de la Muntanyeta, Compromís farà el seu a l’esplanada. Què li sembla aquesta duplicitat de celebracions?
—Em sembla perfecte. Aquest país és plural. Com més mostres de valencianisme hi hagi, millor. A més, crec que hem de deixar clar que aquest país no és del PP o del Botànic. Hi han altres maneres de veure’l i entendre’l. Que nosaltres puguem fer un acte prop del BLOC o Compromís, demostra que no hi ha problemes. De fet, crec que molta gent que vinga a veure’ns a nosaltres després baixarà a l’esplanada i viceversa.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor