S’ha mort el professor i filòleg Josep Antoni Grimalt

  • Grimalt va rebre la Medalla de la Ciutat de Felanitx l'any passat per la seva trajectòria acadèmica i en defensa de la llengua i literatura catalanes

VilaWeb
Redacció
23.08.2024 - 13:49
Actualització: 23.08.2024 - 13:50

El filòleg, professor i escriptor de les Illes Josep Antoni Grimalt es va morir ahir, dijous, a 86 anys, segons que ha confirmat la Universitat de les Illes Balears.

Nascut a Felanitx l’any 1938, Grimalt estudià dret a la Universitat de Barcelona i es llicencià l’any 1960 a Madrid. Després de llicenciar-se, Grimalt començà les oposicions per fer de notari, que acabà abandonant per a dedicar-se a la seva gran passió, la literatura en català, després que el poeta Miquel Bauçà el convencés.

De tornada a la universitat, Grimalt s’especialitzà en llengües romàniques i es doctorà amb una tesi sobre les rondalles de mossèn Alcover. Després d’obtenir el doctorat, exercí com a professor assistent de gramàtica i crítica literària fins que esdevingué catedràtic de filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears l’any 2002. Fou nomenat catedràtic emèrit l’any 2004, després de jubilar-se.

Grimalt, que era soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), va rebre la Medalla de la Ciutat de Felanitx l’any passat per la seva trajectòria acadèmica i en defensa de la llengua i literatura catalanes. L’any 1988, l’Obra Cultural Balear (OCB) va honorar-lo amb el premi Bartomeu Oliver. Entre els volums més destacats que Grimalt edità al llarg de la seva obra hi ha l’edició en tres volums de les obres completes de Llorenç Villalonga (publicada en tres volums el 1988, 1993 i 1998) i de l’edició crítica de l’Aplec de Rondaies Mallorquines de Jordi d’es Racó. Com a novel·lista, fou finalista del premi Gabriel Maura l’any 1965 per Història d’una dama i un lloro.

En un missatge a les xarxes, el filòleg i ex-vice-president de la Generalitat Josep Lluís Carod-Rovira n’ha lamentat la mort i l’ha recordat com “un felanitxer erudit, divertit i incisiu”. “La llengua i la cultura nacionals trobaran a faltar aquest professor universitari mallorquí. Record i homenatge!”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor