Si voleu llegir millor VilaWeb, sense dificultats, us recomanem que actualitzeu la versió del navegador Safari que feu servir, o que useu un altre navegador (Chrome, Firefox...).
Si necessiteu suport, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat o truqueu-nos al 689 344 437.
L’escriptor i ex-pres polític Joseba Sarrionandia és de nou al País Basc de retorn del seu exili que ha durat trenta-cinc anys. El portal Anboto.org ha parlat amb ell a Iurreta (Biscaia) i ha publicat les primeres fotografies de Sarrionandia de nou al seu país. Segons que ha declarat ha trobat el seu poble molt canviat i ha comentat l’absència del seu pare mort: “el temps es menja moltes persones, és molt estranya aquesta sensació de ser un supervivent”.
Sarrionandia pretenia que el retorn fos discret però arran l’entrevista a Anboto.org la notícia s’ha escampat ràpidament per tot Euskalherria.
Joseba Sarrionandia va escapar el 1985 de la presó de Martutene mentre era membre d’ETA, en l’episodi que narra la famosa cançó “Sarri Sarri”. Es va fugar juntament amb un altre membre de l’organització, Iñaki Pikabea, amagat dins d’un altaveu després d’un concert del cantant Imanol. Aquesta fuga espectacular va inspirar la cançó «Sarri, Sarri» del grup Kortatu.
Durant dècades ningú no ha sabut on era i les úniques notícies sobre ell eren la publicació dels seus llibres. Al 2016 es va saber que feia classes a la Universitat de L’Havana (Cuba). Escriptor, traductor i filòleg basc, Sarrionandia està considerat un dels escriptors contemporanis més coneguts en llengua basca.
El retorn respon a motius familiars. Sarrionandia ha visitat la seva mare, després de la mort del seu pare el 2016, a qui no havia vist en 31 anys. D’ençà del compromís de Biarritz el 2013, diversos exiliats polítics bascs han tornat a poc a poc a casa seva. Sarrionandia és un dels referents de la cultura basca.
Us proposem un
tracte just
Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us
deixés llegir aquest article?
No és l’estil de VilaWeb.
La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això
tota
la nostra informació ha de ser accessible a tothom.
Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors
ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.
Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers,
opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de
tothom.
I tots hi sortirem guanyant.
per 75 € l'any
Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent
una donació única.
Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de Vilaweb.
Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per
veure'n els avantatges.