14.02.2024 - 21:40
Més ocupació, més drets i més ambició de país. Aquesta és la carta de presentació de José Ramón Gómez Besteiro (Lugo, 1967) com a candidat del PSdeG a la presidència de la Junta de Galícia. NósDiario conversa amb ell enmig d’una cursa electoral en què es fa una intensa campanya per tot Galícia.
—La indústria i la sanitat són els temes centrals de la vostra campanya?
—Insistim en la indústria perquè creiem que serà un veritable revulsiu. Pujant 4 punts del PIB podem aconseguir gairebé 40.000 nous llocs de feina, les quals també seran motor d’unes altres ocupacions accessòries. Que s’afegeixen a la indústria, que desenvolupen. Per tant, amb aquesta mesura podem pensar en els 100.000 llocs de feina. Ens centrem en la indústria perquè vivim un moment en què els nous fons europeus que vindran del Banc Europeu d’Inversió –ara entrem en una altra fase de fons europeus– ja no tenen la mateixa tramitació, ni la mateixa finalitat que els fons de recuperació. I cal aprofitar aquestes inversions industrials per no perdre les oportunitats en un moment en què tindrem directament connectat un territori energètic com Galícia. La proximitat d’aquesta energia i una energia neta, més barata, propiciarà que moltes indústries vegin Galícia com a territori energètic. L’ocupació industrial és una ocupació molt més ben retribuïda i, per tant, amb més capacitat, millors salaris. Ens permetrà de retenir i atreure persones qualificades, i això ajudarà a frenar aquesta sagnia de joves que han hagut d’abandonar Galícia. I si en aquesta campanya parlem de conquerir més drets és perquè aquests darrers quinze anys han estat de pèrdua de serveis públics, en què es va veure molt afectada la sanitat. Perdem efectius, perdem recursos personals, recursos materials que es van deixar d’invertir en la sanitat pública gallega. I en aquest sector, el més deteriorat i el més danyat, el que més ha patit, ha estat l’Atenció Primària. A més, és on hi ha més queixes dels ciutadans per falta d’atenció, de personal, d’infrastructures sanitàries, de les noves especialitats que demanen. I per la no-prestació d’especialitats, per exemple, del servei de pediatria, que manca en 120 municipis.
—Com penseu que cal afrontar les dificultats per a accedir a l’habitatge?
—Compareu el govern socialista de Touriño, quan es van fer prop de 10.500 habitatges de protecció pública, amb aquests quinze anys del govern del PP, on tan sols se n’han fet 5.000. I ara ens prometen 20.000 habitatges en quatre anys! Un disbarat. Per això apostem per rehabilitar habitatge públic fent millores en el patrimoni.
—Diumenge éreu a Ferrol, més tard a Vilalba i vau acabar a O Carballiño per començar ahir a Burela, travessant pràcticament tot el país. Això, fet amb transport públic, és una missió impossible. Quines iniciatives proposeu en matèria de mobilitat?
—La nostra opció és reforçar el sistema de tren de proximitat, perquè avui no n’hi ha. Durant quinze anys, la responsabilitat del govern gallec era posar en marxa el servei de proximitat i un transport metropolità de proximitat que avui no existeix. Sortir de Lugo i anar a Vigo és una odissea. Però poso un altre exemple: de Vilagarcía a Cangas. És més fàcil agafar el tren per a anar a Madrid que anar amb transport públic d’autobús de Vilagarcía a Cangas. I això requereix una inversió important, una planificació adequada i una organització. El contracte de transport públic per carretera acaba de ser anul·lat pels tribunals. Per tant, és una matèria importantíssima. El compromís dels socialistes és posar en marxa aquest projecte de proximitat ferroviària, sobretot en l’eix atlàntic, que és on pot ser operatiu, renovant la flota de tots els elements rodats de la via del ferrocarril.
—Un dels moments àlgids de la campanya va ser el debat a la televisió pública gallega. Com valoreu el rendiment del president, Alfonso Rueda? I com us hi vau sentir?
—Jo em vaig sentir còmode, perquè crec que vaig fer una proposta de país recolzada en tres pilars fonamentals: més ocupació, més drets i més ambició de país. I aquests van ser els tres aspectes al voltant dels quals em vaig moure en el debat. Què hi vam veure? Un candidat del Partit Popular absent, que no vol anar als debats. Al debat de la TVG hi va anar a passar el temps, no va fer propostes, i això indica absència, però sobretot la falta de model. El PP és un projecte esgotat. Està demostrat que Rueda no vol donar la cara en els debats ni vol donar la cara per Galícia. I en aquest sentit, tothom va poder veure que l’única proposta que va fer va ser sobre l’impost de successions. És significatiu que un president que es presenta a la reelecció només posi això sobre la taula. És molt pobre, el balanç que poden oferir.
—La candidata de Sumar, Marta Lois, fa uns dies que insisteix que ella formarà part d’un govern a tres. Estaríeu còmodes amb aquesta proposta?
—Tothom té dret de competir i jo sóc tremendament respectuós amb això. Però considero que aquesta decisió encara s’ha de prendre. La prendran els ciutadans diumenge.
—Si sou president, quines seran les tres primeres mesures urgents que implantareu com a Junta de Galícia?
—La primera seria aquest pla de xoc a favor de la sanitat pública gallega. A més de capitalitzar l’oferta de fons europeus per protegir la indústria. I la tercera mesura seria l’ambició de país: la primera setmana d’abril, convocar la Taula de Competències per a aplicar les capacitats de l’autogovern de Galícia.
—Què diríeu a aquest 30% de l’electorat gallec que encara està indecís perquè el 28 de febrer opti per la butlleta del PSdeG?
—Diria que el canvi ja és aquí i que triï la butlleta del PSdeG si vol un canvi solvent, segur, amb garanties, amb persones que tenen experiència per a governar, que tenen ambició de país, amb línia directa d’influència amb el govern de l’estat i a Europa. Si volen això, la butlleta que han de triar és la del Partit Socialista. A més, diria que depèn d’ells que, efectivament, aquest canvi es faci.