José Manuel Rodríguez Uribes, el madridista que aplaudia el 155 i que decidirà el futur de Dani Olmo

  • El president del Consell Superior d'Esports espanyol es va oposar al Primer d'Octubre i es considera deixeble de Gregorio Peces-Barba

VilaWeb
José Manuel Rodríguez Uribes en una fotografia amb l'ex-lateral del Madrid Roberto Carlos

Redacció

07.01.2025 - 21:40

Abans de presentar-se als tribunals, el Barça esgota un dels darrers cartutxos per a inscriure Dani Olmo i Pau Víctor amb la petició d’una mesura cautelaríssima al Consell Superior d’Esports espanyol (CSE). Aquest organisme, que depèn del govern espanyol, el dirigeix l’ex-ministre socialista José Manuel Rodríguez Uribes. Nascut a València un Nou d’Octubre (1968), Uribes ha fet carrera professional al PSOE a la capital espanyola. És un fervent madridista i antiindependentista, fins al punt de menysprear l’exili i defensar el 155.

L’actual president del CSE es considera deixeble de Gregorio Peces-Barba, que li va dirigir la tesi doctoral de dret a la Universitat Carlos III abans del canvi de segle. El 2011, Peces-Barba, un dels pares de la constitució espanyola, va encendre l’opinió pública quan va dir que no faria falta bombardar Barcelona per evitar la independència. “Potser ens hauria anat millor amb els portuguesos i sense els catalans”, va afegir.

El 2004 Uribes es va posar a treballar a les ordres de Peces-Barba, quan el govern de José Luis Rodríguez Zapatero el va nomenar alt comissionat de suport a les víctimes del terrorisme. Una etapa curta que va durar tan sols dos anys, a causa de l’enfrontament del seu mestre amb Zapatero per l’enfocament del conflicte basc. Amb la dimissió, el govern va convertir l’alt comissionat en una direcció general que va assumir Uribes. De totes maneres, tots dos van mantenir una relació afectuosa i li va dedicar dos llibres: Gregorio Peces-Barba, justicia y derecho (2015) i Gregorio Peces-Barba. La pasión por la vida (2022).

Uribes, que és professor universitari en excedència, és un dels dirigents socialistes que es van mantenir fidels a Pedro Sánchez en el cisma de 2016. Per això, l’estiu del 2017 el va incloure en l’executiva federal en l’àrea de Laïcitat. Mesos més tard, coincidint amb el punt culminant del procés, va ensenyar la seva cara més espanyolista i antiindependentista.

L’actual president del CSE es va manifestar contrari a l’1-O –”el referèndum pot ser pacificador al Canadà o al Regne Unit. La història d’Espanya és una altra, tràgica”, va piular– i va celebrar que Mariano Rajoy apliqués el 155 contra la Generalitat. “Un 155 necessari, limitat en el temps i al servei de la recuperació de l’autonomia de Catalunya”, va dir.

Aquells dies, també va compartir tota mena de manifests en contra de l’1-O, com ara el que va impulsar Recortes Cero amb el títol de “Estafa antidemocràtica”, i va aplaudir el discurs de Josep Borrell en la manifestació espanyolista del 8 d’octubre, convocada per Societat Civil Catalana amb el lema “Prou! Recuperem el seny”. “Gran Borrell, raó i emoció, parlant per a tots, inclosos els catalans que no eren a la manifestació. No som tebis. Som el pont”, va piular.

Així mateix, Uribes va menysprear la repressió. “Ningú no és empresonat al nostre país pel fet de fer política, ni per les seves idees. No des de finals dels 70”, va piular. Uns dies abans havia negat que l’independentisme pogués parlar d’exili o presos polítics. “Prova el seu deliri, la seva ignorància, la seva insensibilitat o tot alhora”, va escriure.

Uns mesos més tard, Sánchez el va promocionar i el va nomenar delegat del govern espanyol a Madrid, en substitució de Concepción Dancausa. Un any després, el 2019, es va integrar a les llistes d’Ángel Gabilondo i va ser elegit diputat pel PSOE a l’Assemblea de Madrid. Tanmateix, l’estada va ser curta: el gener del 2020 va ser nomenat ministre de Cultura i Esport, en substitució de José Guirao. “Vaig advertir el president que sóc madridista, i em va dir: ‘Això prova que sóc tolerant.’ Ara haig de ser neutral”, va dir en la presa de possessió.

El madridisme no l’ha amagat mai a les xarxes socials, on ha fet comentaris de tota mena, com ara recomanar llibres que “desmunten les fal·làcies” sobre els vincles del Madrid amb el règim de Franco; i alguns de més mundans acompanyats del clàssic “Hala, Madrid“. També ha penjat fotografies amb ex-futbolistes, com ara Roberto Carlos i Emilio Butrageño.

El càrrec, novament, va ser efímer. L’estiu del 2021 va ser destituït en la renovació del govern –al seu lloc, va nomenar Miquel Iceta– i, uns quants mesos després, recol·locat com a ambaixador delegat permanent d’Espanya a la UNESCO. El desembre del 2023, l’ex-dirigent del PSC el va rellevar com a ambaixador i ell va passar a fer-se càrrec del Consell Superior d’Esports.

El gener de l’any passat va visitar Barcelona i es va reunir amb el president del Barça, Joan Laporta. A les oficines del club, tot i el seu madridisme, es va deixar fotografiar amb la samarreta blau-grana. Una instantània que la premsa madrilenya va aprofitar per dir que havia “fitxat” pel Barça en ple cas Negreira. La realitat és que la reunió formava part d’una ronda de trobades amb presidents d’equips de futbol.

Uribes no ha renunciat en cap moment a l’exhibició del seu madridisme. Ara fa pocs mesos va formar part de la gran delegació del govern espanyol a la llotja de l’estadi Santiago Bernabéu que va assistir a l’anada dels quarts de final de la Lliga de Campions, en què s’enfrontaven el Madrid i el Manchester City. A part del president del CSE, al voltant de Florentino Pérez hi havia set ministres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor