26.11.2020 - 01:50
Avui el CCCB i la Fundació Maria-Mercè Marçal celebren el llegat de l’escriptora amb dues activitats. La primera és la difusió de dotze vídeos protagonitzats per dotze creadors que parlen de la seva relació amb Marçal, reciten un poema o text seu i es declaren marçalians. Els protagonistes dels vídeos són Míriam Cano, Laia Estruch, Berta García-Lacht, Guillem Gavaldà, Joana Gomila, Íngrid Guardiola, Marina Herlop, Lucía Herrero, Lucía Piedra Galarraga, Nico Roig, Martí Sales i Aina Torres. La direcció del projecte ha anat a càrrec de Mireia Calafell.
Els vídeos seran a la web del CCCB i avui també es difondran a les xarxes socials del CCCB i de la fundació. Ambdues entitats animen a participar en aquesta jornada amb l’etiqueta #marçalianes.
Malgrat les restriccions per la pandèmia, també s’ha programat una activitat presencial, que és un recital de poemes de Marçal a les set del vespre al CCCB. Al recital, hi participaran Maria Sevilla, Anna Pantinat, Laia López-Manrique, Íngrid Guardiola, Raquel Santanera, Bartomeu Crespí, Blanca Llum Vidal, Aina Torres, Guilllem Gavaldà, Maria Cabrera i Maria Isern. La declamació dels poemes s’alternarà amb la projecció dels vídeos del projecte #marçalianes i alguna sorpresa més, segons que informen els organitzadors. Mireia Calafell serà la conductora de l’acte.
VIII Jornades Marçalianes
Maria-Mercè Marçal continua essent un referent no tan sols com a poeta i escriptora, sinó també com a dona implicada en el feminisme i les llibertats. El projecte #marçalianes descobreix com es matisa i actualitza aquesta referència, prenent com a divisa el vers “Prenc el camí que m’ha portat a tu”.
És previst que aviat es facin les VIII Jornades Marçalianes en el format originari. Les jornades es fan cada dos anys i se centren en l’obra i la vida de Maria-Mercè Marçal. Tenen una faceta més acadèmica, en forma de petit congrés en què es convoquen estudiosos i especialistes d’arreu del món, i una faceta més lúdica, amb exposicions, recitals i altres activitats paral·leles al congrés. A cada certamen s’intenta tractar l’obra i la figura de Marçal des d’una nova perspectiva (política, traducció, tradició, art, etc.) i també ampliar l’àmbit geogràfic de difusió (se n’han fet a Sabadell, Barcelona, València, Girona i Cambridge). Les actes de les Jornades es recullen totes en la col·lecció Quaderns de la FMMM.