09.03.2018 - 20:30
|
Actualització: 09.03.2018 - 20:57
TEMA DEL DIA
Interlocutòria política. La decisió del jutge Pablo Llarena de no deixar assistir Jordi Sànchez al ple d’investidura -que s’havia de fer dilluns i que finalment s’ha ajornat- era previsible però no per això deixa de ser greu. Els advocats que porten la seva defensa estudien si presenten una denúncia per prevaricació contra el jutge, però abans presentaran un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg per mirar de garantir la investidura. Una vegada més, la interlocutòria que fonamenta la decisió del magistrat del Suprem espanyol és un al·legat polític contra unes idees, cosa que hauria d’escandalitzar qualsevol demòcrata, al marge de si és independentista o no. Llarena torna a confirmar, sense esborronar-se, que Sànchez i, per extensió, la resta de dirigents polítics empresonats són presos polítics. Un concepte que alguns encara continuen negant, però que Llarena confirma en la interlocutòria. Una de les causes per a negar la posada llibertat de Sànchez és ‘l’existència d’un context polític en el qual hi ha sectors que encara defensen explícitament que s’ha d’aconseguir la independència de Catalunya de manera immediata’.
Aquesta vegada, l’acte de Llarena fa una nova aportació que demostra com valora la justícia espanyola el conflicte català respecte del basc. La defensa de Sànchez havia presentat com antecedent el cas de Juan Carlos Yoldi, que, tot i estar empresonat acusat de ser membre d’ETA i per tinença d’armes, va obtenir permís penitenciari per a assistir al ple d’investidura del parlament basc i presentar-hi la candidatura a lehendakari. Tot i admetre coincidències entre ambdós casos, Llarena diu que el fet que Yoldi presentés la seva candidatura ‘no implicava potenciar o reiterar’ els delictes pels quals estava acusat, tot i l’altaveu polític que va representar per a la causa que defensava fer el discurs al parlament basc. En canvi, la presència de Jordi Sànchez a la cambra catalana sí que comportaria un risc de reiteració del delicte del qual l’acusen i, a més, afegeix, traslladar-lo no seria segur per la capacitat de l’ex-president de l’ANC de ‘desbordar’ la força de l’estat.
La conclusió d’aquesta argumentació del jutge és que la justícia espanyola ignora deliberadament el caràcter pacífic i democràtic no únicament de Jordi Sànchez, sinó del conjunt del moviment independentista català. De fet, Llarena fa un relat per a demostrar el contrari, insisteix en el seu caràcter violent i fa una llista exhaustiva de tots els agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola ferits l’1-O per a demostrar que la violència la van protagonitzar els votants. I no enumera cap dels ciutadans ferits per l’actuació dels cossos i forces de seguretat de l’estat. L’objectiu de Llarena continua essent mirar de demostrar que hi va haver una violència que va ser inexistent però sense la qual no podrà acusar Sànchez, ni cap altre dels dirigents independentistes empresonats, del delicte de rebel·lió. Per això ha declarat ‘complexa’ la causa i ha allargat un any més la instrucció, perquè per deformar la realitat necessita temps.
ALTRES QÜESTIONS
El govern valencià posa en marxa el bus per la llengua. El bus de la llengua, el projecte engegat per la Direcció General de Política Lingüística, es posa en marxa amb l’objectiu de fomentar el català. Visitarà més de cent municipis durant un any. Per saber més detalls d’aquesta iniciativa, hem parlat amb el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano:
—D’on surt la idea de fer un bus per la llengua?
—És una de les eines per a promoure el català que va anunciar el conseller Vicent Marzà el passat 26 de setembre en el marc de la campanya ‘Sempre teua’. El bus visitarà 103 municipis en un any, en col·laboració amb els ajuntaments, per fer veure a la societat que el valencià és una llengua cooficial que suma i perquè els valencians facen seua la llengua pròpia.
—Què fareu cada municipi que visiteu?
—En l’enquesta d’ús del valencià vam veure que on més visibilitat té la llengua és en l’àmbit educatiu i on menys, en els centres comercials. Anirem a tots dos espais en un sol dia: al matí, el bus visitarà centres educatius i a la tarda i els dissabtes, centres comercials. Jo sempre dic que les persones, quan van el cinema al centre comercial, deixen el català al pàrquing i puguen les escales mecàniques en castellà. I és això que s’ha de canviar, especialment en els grans centres d’oci.
—Hi ha hagut algun problema amb algun ajuntament per raons polítiques?
—Encara no els hem contactat tots, però dels que hem fet, no hem rebut cap resposta negativa, i n’hi ha de tots els colors polítics. Ningú no ens ha dit que no vulga rebre el bus de la llengua. Nosaltres el cedirem a tothom i esperem que els ajuntaments s’afegesquen a les activitats i en promoguen pel seu cantó.
Processen el batlle d’Alacant. La secció segona de l’Audiència Provincial d’Alacant ha confirmat el processament del batlle d’Alacant, el socialista Gabriel Echávarri, i dels assessors Eduardo Díez i Pedro de Gea, desestimant els recursos d’apel·lació interposats per les defenses en la causa pel presumpte fraccionament de contractes de la regidoria de Comerç, que el desembre del 2016 depenia del batlle mateix. La causa per la presumpta fragmentació de contractes de la regidoria, l’anomenat cas Comerç, per un import pròxim als 190.000 euros, va ser denunciada pel PP. El batlle d’Alacant es troba, en qualitat d’investigat, acusat d’un delicte de prevaricació.
Nous vols a l’aeroport Andorra-la Seu. L’aeroport d’Andorra-la Seu ha estrenat vols a Marsella, Palma i Madrid amb un 80% d’ocupació. Les rutes, organitzades per Viatges Regina i operades per la companyia Twin Jet, s’allargaran fins a l’1 d’abril. El primer aterratge de la temporada d’un vol comercial a l’aeroport l’han fet majoritàriament professionals vinculats al sector del turisme de Marsella, a les 8.25 del matí. Han viatjat amb l’avió Beechcraft 1900 D, de 19 places. Un cop a Andorra, els han rebut batlles i autoritats del país.
Membres d’Arran declaren davant el jutge de Palma. Diversos membres d’Arran han declarat avui davant el jutge per la protesta contra la massificació turística al port de Palma i han negat que en la concentració es cometessin danys ni ‘hi hagués violència’ ni ‘cap tipus d’enfrontament’. Així ho ha explicat el seu advocat, Josep de Luis, que també ha detallat que dels dotze identificats ‘només tres eren a l’acte’ i que ‘un d’ells no estava participant com a manifestant; estava cobrint-ho per a un mitjà de comunicació digital’. Sobre si la causa s’arxivarà, De Luis ha dit que era difícil de fer aquesta mena de previsions, però que ‘veient com està instruït l’atestat no entenen com s’ha tramitat res’. ‘No entenem gaire què hi fem, aquí.’
LA XIFRA
22.500 euros és la sanció que la Federació Anglesa ha imposat a Pep Guardiola per dur el llaç groc en suport dels presos polítics catalans.
PEL FORAT DEL PANY
Jordi Graupera fa els primers passos per a presentar-se com a candidat a la batllia de Barcelona. De fet, només ha anunciat que farà una conferència el 20 de març al Paranimf de la UB amb el títol ‘Una proposta per a Barcelona’. Graupera mateix ha comunicat via xarxes que ja havia omplert el recinte i que cercava possibles alternatives. Ara per ara, la iniciativa s’esdevé al marge dels partits polítics, tot i que té el suport d’un grup d’escriptors i intel·lectuals. De moment ja ha aconseguit el que volia, que és generar expectació.
TAL DIA COM AVUI
Un 9 de març de 1916 va néixer Carles Fontserè, dibuixant i cartellista català, especialment durant la Segona República.