07.05.2021 - 13:32
|
Actualització: 07.05.2021 - 20:19
“Tenim un marc molt avançat per a pensar que els pròxims dies hi pot haver un acord.” El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha assegurat que les converses amb ERC “avancen satisfactòriament” i que tenen un 90% del document estratègic tancat. En una compareixença de premsa, Sànchez ha admès que hi havia “aspectes importants” oberts en aquest àmbit, com ara la vinculació de la direcció estratègica al Consell per la República, el pla B a la taula de diàleg i la coordinació de l’acció política a Madrid, però ha avisat que era qüestió de voluntat política. “És més urgent que mai una unitat entre ERC i Junts per a poder encarar els pròxims anys”, ha dit Sànchez. Esquerra, però, és escèptica, i fonts del partit remarquen que JxCat manté els mateixos esculls que centren la negociació des del començament.
JxCat accepta donar un marge de coll de dos anys a la taula de diàleg, tal com van pactar ERC i la CUP, però demana que les forces independentistes treballin, des del primer dia de la formació de govern, per construir l’alternativa al fracàs de la via negociada amb Madrid. Sànchez creu que és possible que convergeixin l’estratègia de diàleg d’ERC i la de “confrontació intel·ligent” de Junts. Per això ha demanat d’arribar a un acord que permeti de superar les desconfiances personals que han caracteritzat la relació dels actuals socis de govern, cosa que implica gestionar “elements immaterials que costen molt de posar en un paper”. Al seu criteri, “la confiança entre les persones que porten la direcció d’ERC i Junts és més gran que fa tres mesos”. “Avui ho tenim a tocar”, ha dit. Malgrat que Sànchez tenia avui un permís, no hi ha hagut cap reunió dels equips negociadors. Fonts d’Esquerra asseguren que Pere Aragonès ha intentat tancar un acord aprofitant que el secretari general de Junts era fora de la presó. Però finalment no s’han trobat, encara que Aragonès ha canviat la seva agenda. Una vegada més, els relats d’ERC i Junts sobre la negociació i la proximitat d’un acord són oposats.
Sànchez també ha insistit que JxCat no especularà amb la repetició electoral, encara que la posició final del partit la decidiran les bases en una consulta telemàtica de resposta binària, també si finalment ERC i JxCat no arriben a un acord. Segons Sànchez, aquesta no és la situació que voldria, malgrat admetre’n la possibilitat. “Un no-acord, amb eleccions o sense, deixaria un govern inestable i un independentisme incapaç de vertebrar el 52%”, ha advertit. Sànchez ha assegurat que van informar ERC que sotmetrien el pacte al criteri dels afiliats “fa setmanes” (ERC diu que se’n va assabentar per la premsa) i ha promès que no implicarà cap endarreriment per a la investidura de Pere Aragonès.
Tal com ha avançat VilaWeb, JxCat proposa a ERC la formació d’una direcció col·legiada que es coordini d’entrada amb el Consell per la República amb la voluntat de vincular-s’hi en un marge de temps, mentre l’ens es reformula perquè els tres partits i les dues entitats independentistes s’hi sentin representats. Però ERC pretén que el nou estat major en quedi al marge i recela que Waterloo “tuteli” l’acció política de la Generalitat. “Malgrat totes les seves imperfeccions, des de les perspectives de la transversalitat, és el més transversal possible”, ha al·legat Sànchez, que també ha negat que el seu partit i Carles Puigdemont hagin pretès d’exercir cap tutela. Quant al pla B a la taula de diàleg, Junts reclama que els partits treballin per definir-lo des de l’espai estratègic des del començament de la legislatura. “Ni CUP, ni ERC ni Junts podem imposar cap estratègia. La nostra proposta és ben clara, que des del primer minut ens posem a treballar com aconseguim que es respecti el dret a l’autodeterminació de Catalunya”, ha dit.
La resposta, per tant, la prendria la direcció estratègica, i per això és clau per a JxCat que depengui del Consell per la República, perquè és una garantia que la resposta a la fi de la taula de diàleg passaria per la confrontació, tal com ho ha recollit el document estratègic “Preparem-nos”. Un document que, malgrat això, el Consell ha insistit que és obert a modificacions. JxCat també vol deixar lligada amb ERC la coordinació de l’acció al congrés espanyol, però assegura que ho vol fer “respectant els pesos de totes les formacions polítiques”. “Que ningú cregui que volem imposar què s’ha de fer a Madrid”, ha al·legat. La definició d’on hi ha la línia d’acció a coordinar és el que complica l’entesa. Però segons JxCat, el resultat de les eleccions a la Comunitat de Madrid, les actuacions de la fiscalia i l’ofensiva judicial contra independentistes fan més urgent la formació d’un govern independentista.
Segons JxCat, l’acord programàtic entre tots dos partits és pràcticament tancat, i els esculls principals es troben en l’estratègia. Però també és oberta la definició de l’estructura del futur govern. Sànchez ha apuntat que no serà un problema per al seu partit, que estaria disposat a repetir l’estructura de l’actual govern i invertir el repartiment de departaments. Aquesta no és, tanmateix, la proposta d’ERC, que vol modernitzar l’arquitectura de l’executiu, amb 14 departaments i no els 13 actuals.