31.08.2015 - 13:00
|
Actualització: 31.08.2015 - 17:10
El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha opinat que el president de la Generalitat, Artur Mas, hauria de donar explicacions per les sospites de corrupció en relació amb CDC, arran de l’escorcoll que va fer la guàrdia civil divendres a la seu del partit i la de la Fundació CatDem. En declaracions a Catalunya Ràdio, Sànchez ha opinat que ‘les explicacions mai no sobraven’ quan un partit es relacionava amb finançament irregular, però alhora ha criticat el desplegament mediàtic que havia acompanyat l’escorcoll i que es vinculés el procés amb la corrupció. ‘Tampoc no ens mamem el dit’, ha dit.
Sànchez ha indicat que no posava en dubte les investigacions judicials que hi havia per al cas Petrum, però ha carregat contra el ‘desplegament mediàtic’ de divendres, amb la guàrdia civil entrant a cases de la vila tenint en compte que amb una ordre judicial n’hi hauria hagut prou per a obtenir els expedients que cercaven. ‘Hi ha qui vol tensar. No nego que la justícia tingui un recorregut, però les tensions mediàtiques no ajuden a cercar sortides dialogades en aquest procés’, ha advertit.
Malgrat això, ha opinat que ‘fóra bo que els qui són acusats de finançament irregular donessin explicacions’. ‘Crec que qualsevol polític o partit que tingui en aquests moments la sospita de la corrupció ha d’explicar-se, donar explicacions a la ciutadania, perquè la gent vol fer net d’un passat’ ha argumentat. Ha apuntat que una de les esperances del procés era precisament ‘construir un país nou per esborrar totes aquestes rèmores del passat’. ‘En una situació com la que tenim no solament no sobren, sinó que en calen totes les explicacions’, ha insistit.
Dit això, ha criticat que es vinculés procés i corrupció, perquè aquesta, ha apuntat, havia estat sistèmica a Espanya i afectava la majoria de partits que havien governat les institucions, perquè l’estat espanyol no havia volgut solucionar mai la qüestió del finançament dels partits.
El president de l’ANC també ha opinat sobre l’article de Felipe González i ha instat a respondre’l amb una gran participació en la Via Lliure l’Onze de Setembre. ‘Hem de demostrar que som un sol poble i que no acceptarem que ens comparin ni amb el naixement del feixisme ni del nazisme, ni molt menys que ens posin en una situació dramàtica com han viscut uns quants països de l’Europa de l’est’, ha exclamat.
Al seu parer, aquesta carta ‘no parlava amb objectivitat’ sobre el procés, sinó que únicament es basava en estereotips de les tertúlies del carrer que en alguns sectors polítics segur que es feien, que menystenien tot allò que venia de Catalunya, que llevaven valor democràtic al procés i que simplificaven dient que era la dèria d’una persona, Artur Mas.
Tot i que Sànchez va admetre fa uns quants dies que Catalunya restaria fora transitòriament de la UE, declaracions que després va rectificar, el president de l’ANC ha subratllat que aquest debat era a Madrid i prou, mentre que Europa mantenia silenci. ‘On és escrit que Catalunya no continuarà a Europa? Algú creu que n’expulsaran set milions i mig de persones?’, ha preguntat.
Ha remarcat també que ningú a Catalunya no havia optat per vies alternatives a la democràcia, i era això precisament, que donava seguretat al procés. També ha negat que a Catalunya es fessin distincions d’acord amb l’origen de les persones, i ha recordat que ja feia anys va assistir en un sopar amb l’ex-president espanyol i llavors ell opinava que si algun dia hi havia una majoria que volia el dret de l’autodeterminació, no hi hauria cap altre remei que acceptar-ho. Sànchez ha constatat que hi havia hagut un canvi a Espanya, que es demostrava per González mateix, que deixava les ‘conviccions democràtiques’ per fer un article ‘ple de raonaments falsos i acusacions buides quasi demagògiques’.
Prohibir la Via Lliure?
El president de l’Assemblea ha descartat que la Junta Electoral pogués prohibir la manifestació de la Via Lliure a la Meridiana. Considera que no hi ha ‘recorregut jurídic’ perquè, de fet, hi ha sentències precedents que deixen per escrit que el dret de manifestació està ‘per sobre’ de qualsevol altra limitació. Fins i tot, s’ha avalat la coincidència d’una manifestació en jornada electoral, sempre que no impedís el dret de vot dels ciutadans, ha dit.
‘És un debat que vol desanimar, no us deixeu endur pel soroll, no hi ha fonament jurídic per prohibir-la’, ha insistit Sànchez. I és més, ho veu inconcebible en una jornada ‘tan justificada’ com la Diada i amb tradició de grans mobilitzacions pacífiques.
Sànchez ha tornat a demanar tant al PSC com a Catalunya Sí que es Pot que s’afegissin a la Meridiana perquè formava part del debat sobre el futur del país. ‘Cap formació no pot restar al marge’ del procés constituent, especialment les qui ho inclouen al programa electoral, ha matisat. En conseqüència, ha repetit que no farien de l’acte de la Diada una cita de campanya electoral de les candidatures independentistes. ‘Hem demanat als partits que fessin una treva electoral’, ha reblat en mostrar-se optimista per la presència de Lluís Rabell.
A més, ha instat totes les posicions polítiques i institucionals a acceptar el resultat del 27-S. ‘Què ens queda, si no ho acceptem?’, s’ha qüestionat. ‘En democràcia ningú no es pot resistir al mandat de les urnes, confiem que si donem un mandat a les urnes tot anirà bé’, ha afegit alhora que ha admès que hi hauria ‘tensions’ i que es voldrien ‘sobredimensionar’. El màxim responsable de l’ANC ha fet una crida més per a inscriure’s prèviament a la Meridiana per a facilitar les tasques de mobilitat i organització a la Via Lliure, que ja supera els 250.000 inscrits.