Jordi Pujol Ferrusola i l’ex-comissari Villarejo declaren al judici de la ‘policia patriòtica’

  • El fill gran de l’ex-president recorda que la policia espanyola disposava d’arxius personals i íntims anys abans dels escorcolls del 2016

VilaWeb
Redacció
10.06.2020 - 15:46
Actualització: 10.06.2020 - 16:24

Jordi Pujol Ferrusola ha comparegut avui com a testimoni en el judici del cas del llapis de memòria que investiga dos suposats membres de la ‘policia patriòtica’ per haver fabricat proves contra la seva família amb un USB d’origen incert lliurat al jutge de l’Audiència espanyola José de la Mata, qui instrueix la causa contra els Pujol. Ha dit que l’USB –que va servir de base per a elaborar un informe de la UDEF contra els Pujol– conté documents ‘íntims i personals’ de la seva propietat que no sap com van arribar a mans de la policia espanyola.

Entre més, l’USB contenia imatges d’un viatge de turisme a l’Himàlaia i els deures dels seus fills. Pujol ha negat que la policia espanyola el pogués obtenir dels escorcolls ordenats pels jutges el 2016, entre més raons perquè l’USB circulava entre membres de la UDEF des d’anys abans. El dispositiu físic, ha afegit, no és seu. Segons que ha explicat, tampoc té constància que fos objecte de cap atac informàtic.

En el cas, són acusats l’ex-director adjunt operatiu de la policia espanyola entre 2012 i 2016 Eugenio Pino i el seu número dos, l’ex-inspector en cap Bonifacio Díez Sevillano, que s’enfronten a acusacions d’estafa processal, fals testimoni i revelació de secrets.

Els acusats de la ‘policia patriòtica’ neguen cap relació
amb l’USB amb dades sobre la família Pujol

L’USB contenia 869 arxius de dades per a acusar l’ex-president de la Generalitat de delictes fiscals i d’emblanquiment de capitals, però De la Mata va sospitar del seu origen, va anul·lar-lo com a prova i va obrir una peça separada per a investigar-ne la procedència abans de derivar la causa a l’Audiència de Madrid. La fiscalia demana que s’arxivi la causa argumentant que els acusats no tenen cap relació amb l’USB, mentre que les acusacions particulars de Jordi Pujol Ferrusola i Podem demanen penes de presó. Pujol Ferrusola demana que siguin condemnats a dos anys mig de presó, i Podem, a deu anys de presó.

Villarejo i l’operació Catalunya

Avui també ha declarat l’ex-comissari José Manuel Villarejo, qui ha dit que la policia espanyola va obtenir l’USB de mans d’un ex-inspector que treballava com a informàtic a l’agència de detectius Método 3. Segons que ha dit, aquest ex-inspector –descontent perquè no havia cobrat des de feia dos anys de l’agència– va lliurar l’USB al cap d’Afers Interns de la policia espanyola, Marcelino Martín-Blas, qui el va fer arribar Eugenio Pino i possiblement al CNI.

Villarejo, que en algun moment ha dit que no recordava els fet ‘amb precisió’ perquè feia tres anys que era a la presó i que hi patia maltractaments, ha destacat que sovint treballava en espionatge com a agent encobert per a fer ‘notes internes’. L’ex-comissari ha explicat que a partir del 2012 operava a Catalunya ‘sobretot a l’entorn dels Pujol’ i sovint ‘convergia amb una investigació que portava Afers Interns’ amb el comissari Martín-Blas al capdavant sobre els enregistraments de la Camarga.

Villarejo ha dit que una font d’Afers Interns el va avisar que hi havia un inspector de policia en excedència que treballava com a informàtic a Método 3, Luis Ruiloba, que havia fet còpia dels arxius de l’empresa i podria facilitar l’USB sobre els Pujol. Segons Villarejo, Ruiloba demanava 50.000 euros pel dispositiu, tot i que finalment no els va cobrar i va acabar lliurant-lo a canvi de quedar exonerat en l’operació policíaca que es va fer contra l’agència de detectius.

Aquesta vegada, Villarejo no ha volgut assenyalar el CNI com a origen dels documents, contràriament a allò que recull un informe de la fiscalia anticorrupció sobre l’operació Tàndem.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor