Jordi Munell, batlle de Ripoll: “Temem que sigui un judici per a passar pàgina i no per a buscar la veritat”

  • Lamenta que l'ajuntament no pugui ser part afectada en la causa pels atemptats del 17-A

VilaWeb
Redacció / ACN
11.11.2020 - 13:54
Actualització: 11.11.2020 - 17:20

El batlle de Ripoll, Jordi Munell, creu que el judici pels temptats del 17-A es pot acabar convertint en una causa per a “passar pàgina i no per a buscar la veritat”. Diu que els ciutadans de Ripoll “necessiten respostes per a completar el dol” i denuncia que hi ha “aspectes clau que no sabrem mai”, com ara la relació d’Es-Satti amb el CNI i per què va anar a parar a Ripoll si tenia una ordre d’expulsió. A més, lamenta que, tot i ser part perjudicada, no han deixat que l’ajuntament es personi com a acusació particular: “Ens hem sentit menystinguts”.

En declaracions a l’ACN, Munell ha valorat el començament del judici pels atemptats del 2017 a Barcelona i Cambrils i considera que “ins que no se sàpiga tota la veritat, no podran “completar aquest cicle de dol, record i memòria”. Per tot plegat, el batlle no descarta que el cas s’hagi de portar a instàncies internacionals, tal com ja ha anunciat l’advocat de la família del nen assassinat a la Rambla, Jaume Alonso-Cuevillas.

“La gent que els coneixia no s’ho acaba de creure”

Munell explica que els veïns de Ripoll que coneixien els presumptes implicats en els atemptats “es fan creus” de les imatges que s’han vist el primer dia del judici. “Semblen persones completament diferents: d’una banda, les que apareixen a les imatges i, d’una altra, les que convivien, treballaven i feien esport amb nosaltres”, relata el batlle. Això, diu, “referma més la teoria que al darrere hi ha un tema de captació mental i psicològica, tal com passa amb les sectes”.

Suport psicològic “obert a tothom”

El batlle és conscient que el judici pot tornar a “remoure i sacsejar les interioritats de cadascú” i, per això, ha recordat que la porta del Consorci de Benestar Social és oberta i que està a disposició de tothom. Ha recordat que el servei psicològic era “totalment confidencial i anònim” i ha subratllat que les famílies dels presumptes atacants s’havien quedat a viure a Ripoll perquè s’havien volgut desmarcar del que van fer els seus fills o familiars. Creu que això també demostra que la societat “no ha reaccionat bel·ligerantment”. “Són famílies que arriben a Ripoll o a Catalunya buscant un futur millor per als seus fills i, per tant, els ha sorprès tant o més que al seu entorn social o laboral”, relata el batlle.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor