18.01.2019 - 13:39
La defensa del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al Tribunal Suprem espanyol que contrasti amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea si la causa contra ell vulnera la carta de Drets Fonamentals de la UE i la normativa i jurisprudència comunitària. ‘El Suprem no pot continuar vulnerant els nostres drets; té l’obligació d’enviar el cas a Luxemburg’, diu Cuixart en un comunicat. Segons ell, el tribunal és conscient que la justícia europea ‘desemmascara el relat judicial’.
Aquesta petició, inclosa en l’escrit de defensa presentat aquesta mateixa setmana, se sustenta en gran part en la sentència del tribunal Slesvig-Holstein contra l’extradició del president Carles Puigdemont pels delictes de rebel·lió i sedició. En previsió que el Suprem refusi la petició, Cuixart adverteix que això ‘demostrarà la por de l’estat a enfrontar-se a Europa perquè aquest judici mai tindria lloc en una democràcia real europea’.
La defensa de Cuixart, a més, demana que la consulta al Tribunal de Luxemburg es faci abans de començar el judici. Segons el seu punt de vista, l’acusació de rebel·lió no s’ajusta a la normativa comunitària. S’emparen en el dret de la Unió Europea per preguntar al Tribunal com pot ser que uns mateixos fets siguin exercici de drets fonamentals en un estat de la Unió Europea, Alemanya, i siguin delicte greu en un altre. ‘Aquest és l’objectiu de la qüestió prejudicial que ha de resoldre el Tribunal de Luxemburg, especialitzat en la interpretació del dret i la jurisprudència comunitària’, diu.
A més, demanen que es pronunciï abans del judici perquè les acusacions impliquen una ‘llarga llista’ de drets vulnerats inclosos en el Conveni Europeu dels Drets Humans i també en la Carta de Drets Fonamentals de la UE.