Jordi Casanova porta un interrogatori filtrat per WikiLeaks al Festival Grec

  • El Mercat de les Flors reviu una visió pacifista en un poblat indígena

VilaWeb
Redacció
12.07.2016 - 12:08

El Mercat de les Flors reviu una visió pacifista en un poblat indígena

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

El dramaturg català Jordi Casanovas portarà al Festival Grec de Barcelona del 13 al 24 de juliol la reproducció d’un interrogatori policial de fa 20 anys en una antiga colònia penitenciària de Tasmània (Austràlia), filtrat per WikiLeaks i basat en fets reals, en el docuthriller ‘Port Arthur’.

L’actor Dafnis Balduz, que ha excusat Casanovas, ha explicat al costat dels seus companys de repartiment Javier Beltrán i Manel Sans que aquests fets van comportar l’abolició de la llei de pertinença d’armes al país, i tot el que s’aferma en aquesta funció, de la qual se surt afectat, s’ha dit en aquest ordre i d’aquella manera en aquest interrogatori: “És estrany i rocambolesc, però t’ho creus perquè saps que és veritat.”

Balduz ha explicat que la proposta té uns girs considerables, i que el resultat és el viatge a la ment d’una persona “aparentment pertorbada”, ja que l’obra bascula entre dues perspectives: la dels dos interrogadors –un és crèdul i l’altre creu que la víctima segueix un pla preestablert–.

“No saps si es fa el boig o ho està”, han afegit els artistes, que han esmentat que aquesta producció, de Velvet Events i el Festival BCNegra, ha canviat lleugerament respecte a les seves primeres funcions realitzades de l’espectacle en aquest certamen literari.

UNA NOVA OPORTUNITAT

El Teatre Lliure acollirà del 14 al 17 de juliol la proposta ‘Yo Feuerbarch’, de Tankred, amb direcció d’Antonio Simón i adaptació de Jordi Casanovas, plena de cinisme, humor, força i delicadesa, en una “espècie d’epifania”, ha dit Simón.

L’obra, de l’any 90 –“un clàssic contemporani”– versa sobre un veterà i destacat actor que, sotmès a la crisi econòmica i social, porta sis anys sense treballar, i es veu obligat a lluitar per una nova oportunitat i reinventar-se de la mà d’un jove i inexpert actor, en una reflexió sobre els efectes de les crisis.

D’altra banda, el Mercat de les Flors acollirà la proposta ‘Visió ardent/Burning vision’, de la canadenca Marie Clements, del 14 al 17 de juliol, i que del director de la proposta, Tom Bentley-Fisher, ha avisat que té coses molt importants a dir.

En l’obra, situada al segle XIX, un visionari canadenc de la nació Dené –al nord del Canadà– va veure blancs arribar al seu poblat indígena, d’on extreien una roca, que es convertia en una bola de foc i anava a parar a un lloc molt semblant on habitaven els indígenes: “En la Segona Guerra Mundial es va trobar urani a la zona, que va acabar a Hiroshima i Nagasaki.”

Amb una obra emocionant, divertida i amb dosis de poesia visual, el director ha dit que posa sobre la taula el debat de les armes i nuclear i les relacions interculturals, uns temes que suggereix entrellaçar amb la paraula esperança: “Aquesta bomba que el 1945 va fer en un forat al cel per sempre, ens pot ajuntar per sempre?”

“En el moment que ens toca viure, que és summament perillós, trobar el llenguatge ens força a anar cap a alguna cosa positiva, ens força a ser humans”, ha dit Bentley-Fisher, convençut que l’obra és un viatge d’esperança.

També al Mercat de les Flors, el 13 i 14 de juliol, el Grec tindrà la proposta ‘Questcequetudeviens?’, de la Compagnie 111-Aurélien Bory, que és el retrat coreogràfic d’una bailaora de flamenc a càrrec de la coreògrafa i ballarina Stéphanie Fuster; la guitarra de José Sánchez i el cant d’Alberto García.

La Sala Hiroshima tindrà del 14 al 16 de juliol ‘Appearance’, de la companyia holandesa United Cowboys, amb direcció i conceptualització de Maarten van der Put, que reflexiona la llum i el cos humà, mentre que l’Antic Teatre tindrà en aquestes jornades l’experimental ‘La muerte térmica del universo’, d’Ariadna Rodríguez Cima.

A més de la proposta musical de la setmana, el festival acollirà la proposta familiar ‘Paradís pintat’, en què la pallassa Pepa Plana interpreta un àngel que s’escapa d’un quadre i descobreix que el món no era com l’havia imaginat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor