ERC diu que hi ha contactes amb Junts per a refer la unitat estratègica

  • Teresa Jordà diu que no és possible de blocar l'estat espanyol perquè, si cal, PP o PSOE s'abstindran

VilaWeb
Arnau Lleonart
29.07.2023 - 11:21
Actualització: 29.07.2023 - 18:18

La número dos d’ERC al congrés espanyol, Teresa Jordà, ha destacat en una entrevista a RAC1 que els resultats electorals fan que ara ja no tan sols ERC sigui determinant per a la política espanyola, sinó que ho són a parts iguals ERC i Junts. Més encara després del recompte del vot estranger, que ha pres un diputat al PSOE i li ha donat al PP, amb el resultat que ara Pedro Sánchez necessita que Junts voti a favor seu per a ser investit. Malgrat això, ha dit que la situació no canvia gaire i que la responsabilitat d’aconseguir els vots és de Sánchez. “Si el PSOE vol governar el seu país, haurà de respectar el nostre. A Junts li pertoca, si ha de ser així, donar com a mínim dos vots positius. Per a nosaltres no canvia l’escenari.”

Ara bé, amb vista a la negociació, ha avisat Junts que “blocar una possible investidura no és gratuït ni ho serà mai”. “Cal ser sensats, hem d’avançar”, ha dit, i ha destacat que durant la legislatura anterior ERC va aconseguir els indults dels presos polítics i la reforma del codi penal que va eliminar el delicte de sedició. “Això ho hem d’acabar, tenim una oportunitat, hem d’avançar en la taula de negociació per a arribar a aquest referèndum”, ha dit. En el sentit contrari, ha dit que pretendre d’arribar a l’extrem de blocar la governabilitat de l’estat espanyol per a forçar que el PSOE accedeixi a segons quines propostes no és viable: “L’estat no el blocarem, perquè, si cal, PP i PSOE saben què han de fer per a desblocar. Abstenir-se i que governi l’altre. El que hem de fer és tensar-los.”

En una altra entrevista, al 324, la portaveu d’ERC Raquel Sans ha explicat que han obert contactes discrets amb representants de Junts per a tractar una “unitat estratègica“. Ara bé, ha dit que s’ha de construir “fora dels focus mediàtics, recosint confiances i analitzant quin és el marge de maniobra de tots plegats”. De fet, no ha tancat la porta a una reincorporació de Junts al govern de la Generalitat, si les converses recondueixen la relació. “La voluntat d’ERC és arribar a una entesa i tots els escenaris estan oberts, tot es pot contemplar”, ha dit quan se li ha demanat directament per aquesta possibilitat.

En canvi, Teresa Jordà no ha especulat i ha dit que, per ara, no s’ha arribat a aquesta tessitura. Per contra, ha obert la possibilitat que representants de Junts participin en les reunions de la taula de diàleg tot i ser a l’oposició. Fins ara, les reunions han estat de membres dels dos governs, i de fet va ser el motiu pel qual Junts va deixar de participar-hi: “En aquests moments, el govern de Catalunya és d’un sol color polític, però això no serà cap problema en absolut, hi ha dos partits que estan negociant i que són claus per a la governabilitat de l’estat. Trobarem la fórmula segur”.

L’estat actual de les negociacions té la mirada posada en el 17 d’agost, dia de la constitució del congrés espanyol. Serà llavors quan s’hagi d’escollir la taula del congrés i quan es podria veure el primer gest del PSOE amb ERC i Junts. Segons que van filtrar a la premsa fonts socialistes, tenen la intenció de facilitar que ERC i Junts puguin formar grups parlamentaris propis, que sobre la llei no podrien fer si no els ajuda un altre grup, cosa que els donaria més temps per a fer intervencions parlamentàries i pressupost.

“A partir del 17 d’agost, la pel·lícula canvia absolutament”, ha dit Jordà, que ha remarcat que per a ERC serà important que abans de pactar nous punts, es compleixin els que es va pactar el 2019, i ha esmentat l’oficialitat del català a les institucions europees.

Consulta a la militància

El consell nacional d’ERC va aprovar ahir de convocar una consulta interna per a ratificar l’acord d’investidura que arribin a acordar amb el PSOE. Una consulta que, segons que ha dit Jordà, es farà independentment de si Sánchez té assegurats tots els vots que necessita per a ser investit.

“Si aquest acord no es ratifiqués, ens l’hauríem de replantejar”, ha dit Jordà, però ha deixat veure que no dubta que la militància aprovaria l’acord que puguin aconseguir: “Estic convençuda, després d’assistir al consell nacional, que ningú no posa en dubte l’estratègia dels darrers quatre anys a Madrid.”

Ha reconegut que la pèrdua de vots a ERC, i a l’independentisme en general, és un toc d’atenció que obliga a analitzar-ne les causes, i ho ha atribuït, principalment, al fet que no han estat capaços d’explicar tota la feina feta a Madrid.

A banda la consulta per a ratificar un possible acord d’investidura, com ja van fer fa quatre anys, ERC obrirà a partir del setembre un procés informatiu amb les assemblees territorials per escoltar directament la militància, que també ha manifestat crítiques per l’entrada al govern de la Diputació de Barcelona, presidida pel PSC. L’executiva assegura que vol saber de primera mà l’opinió de les bases del partit, per a canalitzar qualsevol proposta, crítica o debat intern.

“Som conscients que davant la por de l’extrema dreta s’ha fet un vot progressista, però d’obediència espanyola. També hi ha una part de l’abstenció que hem d’analitzar. Tenim clar que això requereix una anàlisi molt profunda”, ha dit Jordà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor