Joe Rogan, l’expert en arts marcials que escampa teories negacionistes a Spotify

  • El pòdcast 'The Joe Rogan Experience' ha submergit Spotify en una crisi de reputació arran del seu contingut conspiranoic i contra els vaccins

VilaWeb

Redacció

02.02.2022 - 21:50

Espatlles amples, somriure satisfet i nas de boxador. Joe Rogan és un home histriònic, no tant pel seu aspecte de pinxo –és un expert en arts marcials mixtes (MMA)–, sinó per la pàtina de sidral que embolica les seves idees. Seria fàcil d’assenyalar-lo com un il·luminat de Nova Jersey, però la veritat és que és un dels personatges més influents dels Estats Units.

Cada dia milions d’oïdors escolten amb devoció el seu pòdcast The Joe Rogan Experience, en què barreja l’actualitat informativa amb opinió –ell mateix es considera un contrapès de la correcció política–, dosis d’humor i teories conspiratives. La setmana passada El Rubius, un dels principals streamers en espanyol –té més d’onze milions de seguidors a Twitch–, va reconèixer que no llegeix els mitjans tradicionals i que s’informa amb el seu pòdcast.

Pels micròfons dels seus estudis, atrets per l’audiència i pel to relaxat de les entrevistes, hi han passat famosos com ara Elon Musk, Jack Dorsey, Edward Snowden i Bernie Sanders, a qui va donar suport en la campanya electoral del 2020. Ara, Rogan també ha donat veu a referents de l’extrema dreta com ara Alex Jones, Milo Yiannopoulos, Gavin McInnes i Andy Ngo.

El pacte milionari amb Spotify

Spotify va anunciar el maig del 2020 que havia arribat a un acord amb Joe Rogan per emetre en exclusivitat el seu pòdcast. L’empresa sueca va assegurar que el contracte era plurianual, però no va voler revelar quant havia pagat perquè el polemista abandonés Apple i el seu canal de YouTube, on ara tan sols ofereix píndoles breus del programa.

De totes maneres, The Wall Street Journal, citant fonts acostades a la negociació, va publicar que Spotify havia pagat més de 100 milions de dòlars pels drets d’emissió de The Joe Rogan Experience. “Volen que continuï fent això mateix que he fet fins ara. […] Tan sols és un acord de llicència; per tant, Spotify no tindrà cap control creatiu sobre el xou”, va declarar poc després.

Les polèmiques pel coronavirus

Ara, comprar l’audiència de Rogan també implica adquirir i assumir totes les polèmiques que ell aixeca. Unes bombolles mediàtiques, carregades de conspiracions i desinformació, que s’han disparat amb la pandèmia. “Si ets una persona sana, fas exercici habitualment, ets jove, menges bé… no crec que t’hagis de preocupar per això”, ha dit sobre el coronavirus.

Rogan s’ha manifestat contrari a la vaccinació dels joves i ha dit que ell mateix no es pensa vaccinar perquè ja va superar la covid-19 el setembre passat: “No em vaccinaré. Tinc anticossos, no té gens de sentit que ho faci.” A més, ha defensat que els vaccins causen més casos de miocarditis que no la covid-19. Una afirmació que va ser desmentida en directe per un convidat del programa.

La llista de manipulacions, mentides i desinformacions que Rogan ha escampat aquests darrers mesos és inacabable. Per exemple, mentre tenia la covid-19, va fer campanya a favor d’administrar la ivermectina als malalts. Ni l’Agència Europea de Medicaments (EMA) ni l’Administració d’Aliments i Fàrmacs nord-americana (FDA) no han aprovat el tractament amb aquest antiparàsit.

Tanmateix, la gota que ha fet vessar el got ha estat l’entrevista al doctor Robert W. Malone, que va ser un dels primers investigadors a desenvolupar la tecnologia d’ARN missatger –tot i que ell se n’atribueix falsament el descobriment–, i que s’ha convertit en un dels principals referents del moviment antivaccinació.

Durant el programa, que es va enregistrar al desembre, Malone va comparar la pandèmia amb l’ascens del nazisme a Alemanya i va declarar que s’havia creat una situació de “psicosis de formació massiva”, que ha permès d’hipnotitzar la població perquè accepti de vaccinar-se i fer ús de la màscara.

Arran d’aquestes declaracions, uns tres-cents experts han fet arribar una carta de protesta a Spotify en què denuncien que The Joe Rogan Experience amplifica i alimenta teories negacionistes i antivaccins, que són nocives i perjudicials en un context d’emergència sanitària. Pel mateix motiu, aquests darrers dies, músics d’anomenada com Neil Young i Joni Mitchell han decidit de retirar la seva música del catàleg de la companyia.

Tot plegat ha causat una sotragada important en les accions de Spotify, tot i que de mica en mica van recuperant part del valor. Que l’empresa hagi activat un pla de contingència –s’ha compromès a activar un sistema per a contrarestar la desinformació–, sense desvincular-se de Rogan, segurament ha amortit l’impacte de l’anomenat efecte Neil Young.

Què pensa Rogan més enllà del coronavirus?

Rogan es defineix “tirant cap a llibertari”, públicament ha donat suport a les candidatures presidencials de Ron Paul (2012) i Gary Johnson (2016), però en matèria de polítiques socials es considera progressista i ha defensat els drets dels homosexuals, el consum de drogues i la sanitat i la renda universal.

Així mateix, és un gran defensor del dret de portar armes i ha estat molt crític amb la cultura de la cancel·lació. Segons ell, aquest moviment atempta contra la llibertat d’expressió, perquè creu que elimina els punts de vista conservadors i de dretes dels mitjans de comunicació i de la indústria cinematogràfica.

Durant la campanya electoral del 2020, Rogan va donar suport a Bernie Sanders a les primàries del Partit Demòcrata. Tanmateix, quan el senador va renunciar i va ser elegit Joe Biden va declarar: “Prefereixo votar Trump perquè no crec que Biden pugui fer-se càrrec de res.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor