28.12.2024 - 21:40
|
Actualització: 28.12.2024 - 21:43
Ja heu començat a escriure la carta als Reis de l’Orient? Una cosa que no acostuma a faltar mai a cap casa el dia 6 de gener, quan s’obren els regals dels Reis, són jocs de taula. Per això a continuació us proposem una dotzena de jocs infantils en català pensats per a edats i interessos diferents. A més, n’hem inclòs alguns per a jugar en família. I per fer la feina més fàcil als Reis de l’Orient, d’aquells jocs que tenim a la Botiga de VilaWeb, us n’hem deixat l’enllaç perquè els puguin comprar ràpidament. Això sí, us recordem que si el voleu rebre a casa abans del 5 de gener, teniu fins demà al migdia per a fer la comanda. Si no hi sou a temps, la botiga de Barcelona obrirà cada dia.
La Caputxeta Vermella
Més de dos anys. És un joc de taula pre-escolar il·lustrat del conegut conte infantil “La caputxeta vermella”. Hi ha dues modalitats de joc. O bé cooperativa, en què tots els nens juguen plegats per procurar que la caputxeta arribi abans que el llop a casa de l’àvia; o bé competitiva, en què dos jugadors es reparteixen els papers del llop i la caputxeta i guanya qui arriba abans a casa de l’àvia. Ideal per a començar a introduir els jocs de taula als més petits.
L’Eruga de Colors
De tres anys a sis. Aquest joc consisteix a formar una eruga multicolor i guanya qui ho aconsegueixi primer. Qui hagi vist una eruga fa menys temps comença el joc. Cada jugador té un cap d’eruga i una peça de cada color, que ha d’anar afegint segons el color que surt quan es llança el dau. Ara, no es poden repetir els colors, per tant, si el que apareix al dau ja és a l’eruga, el llançament no compta i el torn passa al jugador següent. Ideal per a portar amunt i avall, atès que ocupa molt poc espai, es pot treure en qualsevol lloc per jugar i distreure els més petits.
El Monstre de Colors
Més grans de quatre anys. Els llibres d’El monstre de colors d’Anna Llenas també tenen un format de joc de taula. És pensat per fomentar la comunicació verbal i treballar el reconeixement d’emocions i la seva expressió. En el joc, cada color representa un sentiment diferent. El monstre està confós i no sap què sent, els jugadors hauran de trobar l’ampolla correcta on desar els sentiments.
Save the Cat
De quatre anys a vuit. El joc Save the Cat farà xalar els menuts de casa. Els participants han d’ajudar els bombers a apagar el foc i salvar un gatet atrapat a la teulada d’un edifici. És un joc de taula cooperatiu i familiar per a infants. Tot jugant a ser bombers, es prendran decisions en equip i caldrà fer una bona gestió de l’aigua.
Ouch!, joc de cartes infantil
Més grans de cinc anys. Ouch! és un joc de cartes infantil en què haureu d’evitar de punxar-vos amb els cactus i aconseguir el nombre més gran i més variat de flors per guanyar. Per començar a jugar, remeneu les quaranta-quatre cartes que tenen cactus dibuixats i deixeu-les al centre de la taula. Robeu sis cartes de la baralla i poseu-les en fila. Aquests són els cactus que teniu a la vostra disposició mentre exploreu el desert. Com més flors tingueu, més gran serà la recompensa, però també serà més perillós d’obtenir-la.
Recomanat per jugar-hi amb els més petits de casa. Hi poden participar de dos jugadors a cinc en partides d’uns deu minuts de durada, i és ideal per a quan som de viatge.
Dodo
A partir de sis anys. Dodo és un joc cooperatiu en què haureu de salvar l’ou que es precipita pel penya-segat. Aconseguireu de salvar la petita cria de dodo? Fent servir la memòria i sense perdre ni un segon, els jugadors han de construir ponts i un embarcador per rescatar l’ou del dodo, que a poc a poc va caient per la muntanya. És una proposta molt immersiva, amb components molt cridaners com ara l’ou, que baixa lentament però sense pausa pels vessants de la muntanya i sembla que es desplaci per art de màgia. Hi poden jugar de dues persones a quatre. Són partides ràpides d’uns quinze minuts.
Speed Cups
Més grans de sis anys. Joc de rapidesa en què els jugadors han de fer la combinació de colors correcta. Col·locar els gobelets en l’ordre que indica el dibuix de la carta dóna la victòria al jugador que ho aconsegueixi primer. Tocar la campana és imprescindible per a guanyar. Speed Cups és un joc ràpid, senzill i molt divertit. Hi poden jugar de dues persones a quatre i les partides duren uns quinze minuts.
Virus!
Més grans de vuit anys. Virus! és un joc familiar en què l’objectiu és aconseguir d’aïllar un cos sa i eradicar el virus abans que cap jugador més. I per aconseguir-ho s’hi val tot, també boicotar els rivals i infectar-los. És un joc de cartes d’agilitat que posa a prova la capacitat estratègica dels jugadors. A més, hi ha el Virus 2!, que és l’expansió i conté nous virus i vaccins que faran que el joc sigui encara més divertit. Això farà que s’allargui més la partida. Hi poden participar de dos jugadors a sis, i la partida dura entre quinze minuts i trenta.
Walkie-Talkie
Més grans de vuit anys. Walkie-Talkie és un joc de paraules cooperatiu en què la rapidesa i l’agilitat són clau, perquè l’objectiu és desfer-se de les cartes com més aviat millor. A cada carta, una cara té un color i l’altra té una lletra. Abans no s’acabi el temps, cal desfer-se de tantes cartes com sigui possible, bo i associant una lletra o un color de les nostres cartes amb un mot de les de la taula. A més, si us hi atreviu, podreu intercanviar les vostres cartes amb un altre jugador dient la paraula “Canvi”, o bé girar les cartes de tothom cridant “Tallo!”. Hi poden participar entre dos jugadors i vuit. Ideal per a jugar amb tota la família.
Ubongo Clàssic
A partir de vuit anys, encara que hi pot jugar tota la família. És un joc trepidant i addictiu. Heu d’intentar d’encaixar les peces a la plantilla abans no ho facin els rivals o s’esgoti el temps. Qui aconsegueixi guanyar més vegades, durant les nou rondes que dura el joc, guanyarà moltes gemmes valuoses i es convertirà en el gran guanyador final. Una de les coses positives d’aquest joc multipremiat és que té unes regles molt fàcils d’explicar perquè, en definitiva, és un trencaclosques que t’enganxarà i no en tindràs mai prou. És per entre dos jugadors i quatre i la partida acostuma a durar uns trenta minuts.
Alakazum!, un joc de cartes de bruixes
Més grans de deu anys. En un món envaït per la cultura nord-americana, una bruixa valenciana, una de catalana, una de gallega, una de basca i una d’andalusa planten cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i les seves tradicions. A Alakazum! els jugadors hauran de gestionar correctament una llista de sortilegis, uns quants objectes i personatges de cinc cultures diferents per enfrontar-se a un enemic final. El primer jugador que derroti una de les tradicions invasores guanyarà la partida.
Hi poden jugar entre dos jugadors i cinc, i la partida dura entre vint minuts i quaranta. Alakazum! té una ampliació del joc amb més de setanta cartes addicionals.
Codi Secret
Més grans de deu anys. En aquest joc del reconegut autor Vlaada Chvátil s’ha de competir i es juga en dos equips. Els jugadors de cada equip hauran de col·laborar per desentrellar el Codi Secret que solament sap un membre de l’equip, el cap d’espies. Es col·loquen vint-i-cinc targetes amb paraules i tan sols el cap sap quines paraules els pertanyen, la meitat. El cap els les haurà d’indicar amb un sol mot –que aglutini tantes targetes com sigui possible– i un número –la quantitat de paraules que han de trobar. Amb aquestes dades, l’equip haurà de triar i encertar les targetes que vol dir el seu cap. Alhora, cal evitar de caure en les paraules de l’equip rival i en l’assassí –l’única carta negra. És un dels jocs clàssics que no pot faltar a cap casa.