12.04.2020 - 21:50
|
Actualització: 12.04.2020 - 22:11
Són molts els recursos de cultura popular que es poden trobar a la xarxa. Us presentem el nostre recull particular d’activitats i jocs destinats a un públic infantil, que tant podran gaudir els més menuts a soles com acompanyats per tota la família. I és que la cultura popular és una bona eina per a passar millor el confinament a casa.
Gegants, bèsties i capgrossos per a pintar
Són molts els il·lustradors que estan penjant en línia les seves obres i n’hi ha que són de cultura popular. Des de la pàgina Pintemgegants van penjant els dibuixos per pintar dels Capgrossos Macers de Barcelona, lo Marraco de Lleida, el Rei de Xàtiva, la Mulassa de Barcelona, l’Entxuscat de Molins de Rei, el Drac de Solsona, els Gegants del Pi, el nan Cu-cut de la plaça Nova o la Grossa de Cap d’Any.
La Tartuga d’Ontinyent té un secret
L’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent té penjada a la seva pàgina web una petita col·lecció de còmics que expliquen les aventures dels seus entremesos: l’Àliga, la Tartuga, els Gegants i els Cabets. De moment ja n’han fet tres: Fent amics!, Xe, quin invent i La Tartuga té un secret. A més, tenen un racó de la pàgina web amb caretes per descarregar i pintar a casa. Les trobareu ací.
Jugant amb els gegants de Maó
Tampoc no s’escapen del confinament les iniciatives per a fer jocs en línia, com ara la que impulsen els gegants de Maó a la seva web. Podreu jugar amb en Tomeu i na Guida, el nan d’en Miquelet es Salero, en Pere i na Gràcia… Hi ha laberints, dibuixos per a pintar, sopes de lletres, tres en ratlla, les set diferències… Ho trobareu ací.
Una maça de diable 100% casolana
Ets dels que els agrada el foc? Els teus nens juguen per casa a fer correfocs? Doncs estàs de sort. Des de Mil Estels han penjat a la seva pàgina web les instruccions per fer-se una maça de diable a casa. Els materials són molt bàsics: un rotllo de paper de cuina, un rotllo de paper de vàter, celo, pega i un escuradents. Descobreix-ho ací.
Empaitant mosques a Girona
Si us agraden els jocs en línia, també podeu entrar a la pàgina web dels gegants de Girona, on hi ha jocs com ara trencaclosques o un de ben divertit d’empaitar mosques, com fa l’Esquivamosques, un dels capgrossos més populars de la ciutat. Descobriu-ho ací.
La unitat didàctica de les Falles, patrimoni de la Humanitat
Aprofitant la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, l’escola infantil Les Rondalles de València va crear la unitat didàctica de les Falles. Es tracta d’un recull amb desenes d’activitats que van dirigides a la canalla d’entre 3 i 5 anys. Hi ha jocs de cartes, manualitats, sopes de lletres, dibuixos per a pintar, laberints, trencaclosques… Ho podeu trobar a la pàgina web de la Junta Central Fallera, clicant ací.
Els jocs tradicionals, a casa
L’XTEC, la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya, promou la pràctica dels jocs tradicionals a la seva plana web. L’escola és l’espai ideal per apropar els jocs als més menuts, però també és important jugar-hi a casa. Per això ens presenten les fitxes de vint jocs: les curses de sacs, les bitlles catalanes, la gallina i el llop, les bales, el futbol xinès i el joc de les cadires, entre d’altres. Els podeu consultar tots ací.
Rondalles dels Països Catalans
Les rondalles són una de les expressions de la cultura popular més esteses i vives. Encara avui en sorgeixen de noves a tot el món, que expliquen les peripècies de personatges populars lligats a cada territori. Són una bona eina per canalitzar les emocions en família. A la web RondallaNet hi trobareu contes d’arreu dels Països Catalans i, fins i tot, d’altres països. També hi ha l’opció de veure els capítols del programa Una mà de contes, una aposta d’èxit per les faules i contes populars.
Com fer un gegant en miniatura
L’escultor i constructor d’imatgeria festiva Pau Reig, de Solsona, ens convida a fer volar la imaginació i crear el nostre propi seguici de gegants i capgrossos en miniatura. Els materials són ben propers: cola, paper de diari, pedaços de roba, una ampolla… Ací podeu trobar el vídeo amb tota l’explicació del procés.
S’Àvia Corema, la Vella Quaresma o la Serra la Vella
Tot i que la Quaresma arriba a la seva fi, durant el confinament han sorgit diferents iniciatives per crear la teva pròpia Quaresma a casa. Des del web de Canal Reus TV, podem descarregar-nos la Vella Quaresma que han preparat per aquest any. També podem construir una Vella Quaresma en 3D gràcies a la magnífica pensada de la il·lustradora Glòria Fort. La podeu descarregar del seu lloc web.