24.12.2021 - 12:00
|
Actualització: 24.12.2021 - 12:26
S’acosten les festes de Nadal i això vol dir que molta gent cerca jocs de taula en català per a regalar. No sempre és fàcil de trobar-ne, encara costa, molts catàlegs continuen prioritzant els jocs en castellà i en anglès. A continuació, us oferim una llista amb els grans clàssics i les últimes novetats. Diverses propostes per a totes les edats en català.
Els jocs de taula clàssics en català
“Catan” (Devir). Més grans de deu anys. Un dels jocs de taula més populars del país. L’objectiu del joc és conquerir l’illa de Catan, formada per dinou hexàgons de terreny envoltats per mar, i colonitzar-la. Cada jugador comença la partida amb dos poblats i dues carreteres. N’haurà d’anar construint més, i arribar a convertir els poblats en ciutats, per expandir-se. Però per construir-les necessitarà comerciar amb matèries primeres… Per a negociant i comerciant sorgeixen noves oportunitats, però “Catan” només pot tenir un sol sobirà: qui serà? Cada partida és diferent, perquè el tauler de joc es crea de zero cada vegada. També té una versió júnior.
El fenomen del Catan: l’anti-Monopoly que triomfa entre el jovent
“Dixit” (Devir). Més de vuit anys. Els jugadors hauran d’explicar una història a partir d’una carta il·lustrada. Cadascú haurà d’utilitzar l’enginy i, sobretot, l’agilitat per a endevinar quina és la imatge adequada sense caure en el parany dels adversaris.
“Carcassone” (Devir). Més grans de vuit anys. El joc es basa en la ciutat occitana de Carcassona traslladada a l’època medieval. És un joc d’estratègia i enginy, en què el tauler anirà creixent a mesura que avanci el joc. Torn rere torn, es va expandint un territori de ciutats, monestirs, prats i camins per on els jugadors hauran d’anar col·locant els seus cavallers, monjos, bandolers i pagesos, per fer créixer la seva influència. És un joc àgil i fàcil de jugar. Té una versió júnior.
Set jocs infantils en català per a regalar aquest Nadal
“Monstrys” (Enpeudejoc Edicions). Més grans de cinc anys. És una de les novetats infantils d’aquest Nadal. És un joc de cartes familiar d’intuïció i enginy en què el jugador ha d’esdevenir el primer d’aconseguir tres cartes de missions Caça-Monstrys. Abans de començar, s’han de remenar les cartes de Monstrys i de Missions Caça-Monstrys per separat i col·locar-les cap per avall. A continuació, el primer jugador més atrevit ja pot començar a caçar-les. És una partida ràpida que es pot jugar amb els amics o la família.
“El monstre de colors” (Devir). Més grans de quatre anys. Els llibres d’”El monstre de colors” fan un salt i es converteixen en un joc de taula. És pensat per fomentar la comunicació verbal i treballar el reconeixement d’emocions i la seva expressió. En el joc, cada color representa un sentiment diferent. El monstre està confós i no sap què sent, els jugadors hauran de trobar l’ampolla correcta on guardar els sentiments.
“Room” (GDM Games). Més grans de vuit anys. En aquest joc els jugadors hauran d’endreçar la seva habitació i trobar com més monstres millor. Basat en la col·lecció de novel·la gràfica “Agus i els monstres”, de Jaume Copons i Liliana Fortuny. De l’autor Pak Gállego.
“Micomicons” (Enpeudejoc Edicions). Més grans de vuit anys. És el primer joc familiar publicat per Enpeudejoc Edicions. Els micomicons són els familiars dels gnoms i els follets, i a la nit surten al bosc a fer malifetes. Els jugadors són els forasters, que hauran d’endinsar-se al Bosc dels Micomicons. En aquest bosc hi trobaran uns quants personatges màgics que els ajudaran i d’altres que els posaran entrebancs per a arribar fins al palau del Rei dels Micomicons.
“El fruiter” (Haba). A partir de tres anys. Els jugadors han de recollir tota la fruita dels arbres abans que el corb se l’endugui. En aquest cas, hi tindran un paper clau els daus; segons què indiquin, els jugadors recol·lectaran una peça o diverses d’un arbre i les introduiran a la cistella amb la fruita abans de completar el trencaclosques del corb.
“La traca” (Cartes Catalanes). Més grans de sis anys. És un joc de cartes sobre personatges i elements festius de la cultura popular catalana. Es divideix en vuit colls o colors, cadascun dels quals fa referència a un grup de figures del bestiari festiu català. Es reparteixen quatre cartes a cada jugador i se’n col·loca una altra al mig del tauler. A sorts, un primer jugador haurà de posar una carta al costat de la carta central que sigui del color adjacent, és a dir, un grau més fred o un grau més calent que la carta central. El següent jugador haurà de seguir la mateixa dinàmica i, successivament, cada jugador haurà d’agafar una carta de la pila per tenir-ne sempre quatre a la mà. Quan a la taula hi hagi quatre cartes seguides (vermella, carabassa, groga i verda) haurà fet una traca i, per tant, haurà obtingut un punt. Els jugadors que aconsegueixin, per exemple, quatre cartes de colors seguits i també quatre números seguits o iguals faran un Sant Joan i aconseguiran dos punts. A mesura que s’assoleixen els objectius, el jugador va sumant punts.
Jocs en català per a jugar tota la família
“Codi secret” (Devir). Més grans de vuit anys. En aquest joc només els caps dels espies coneixen la identitat secreta de cada agent. La resta dels jugadors els hauran de trobar únicament amb pistes formades per un mot i una xifra, però hauran d’evitar assenyalar les paraules de l’equip rival i, sobretot, l’assassí.
“Alakazum!” (Zombi Paella). Més grans de deu anys. En un món envaït per la cultura nord-americana, una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una basca i una andalusa li planten cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i les seves pròpies tradicions. Els jugadors hauran de gestionar correctament un llistat de sortilegis, diversos objectes i personatges de cinc cultures diferents per enfrontar-se a un enemic final. El primer jugador que derroti una de les tradicions invasores guanyarà la partida. És un joc de cartes de bruixes i tradicions en català, castellà, èuscar i gallec. Enguany també s’ha anunciat l’expansió del joc, que compta amb setanta cartes il·lustrades i la incorporació de personatges nous.
“Sherlock” (GM Games). Més grans de deu anys. Joc de misteri que consisteix a resoldre un cas amb una trentena de pistes, pel cap baix. No obstant això, no totes les pistes són rellevants. Els jugadors s’hauran d’encarregar de decidir quines pistes revelen i quines descarten. Les pistes irrellevants que es facin servir restaran punts. Els jugadors hauran de triar una bona estratègia i saber prioritzar les millors pistes per a resoldre el cas. També té una versió júnior, amb petites modificacions en les normes i les trames per a fer-ho més fàcil i accessible. En aquest “Sherlock Junior” hi ha en Suriguri, un suricata del zoo que ha desaparegut i que caldrà trobar.
“L’Illa prohibida” (Devir). Més grans de deu anys. Un grup d’intrèpids aventurers té una missió: capturar els quatre tresors sagrats d’una mítica illa misteriosa abans no s’enfonsi completament. És un joc col·laboratiu en què cada jugador té una habilitat específica que ha de posar al servei de l’equip. Per guanyar, cal raonar, enraonar i col·laborar amb la resta de jugadors.
“La fallera calavera” (Zombi Paella). Més gran de deu anys. Després d’haver mort en una mascletà a causa d’un error de seguretat, una fallera torna a la vida convertida en zombi. Només hi ha una manera de calmar la seva ira apocalíptica: cuinar-li una bona paella. Amb l’ajuda de la Dama d’Elx, les monleonetes i el capità moro i objectes com la poció d’orxata i el taronger putrefacte, haureu de cercar els cinc ingredients necessaris per a salvar el món. Podreu trobar la cuixa de pollastre, el conill o el garrofó?
“Stone age” (Devir). Més grans de deu anys. El joc és un viatge apassionant al passat, a l’època de pedra, on els jugadors hauran de competir entre si mentre reviuen els costums dels avantpassats, és a dir, tallar fusta, picar pedra o buscar or al riu. D’aquesta manera, miren de fer créixer el poblat i aconseguir nous avenços. Cal fer una bona planificació que permeti d’obtenir prou aliments al final del dia. El jugador que aconsegueixi els objectius i prosperar, guanyarà el joc.
Jocs per a aprendre català
“Scrabble”. Més grans de sis anys. És el joc de paraules clàssic que té com a desafiament de lletrejar paraules creuades sobre un tauler de joc fent servir fitxes amb lletres que tenen valors diferents. L’objectiu és aconseguir la màxima puntuació, que es mesurarà segons el valor de cada lletra i la puntuació de les possibles caselles amb premi del tauler.
“Enigmàrius” (Devir). Més grans de dotze anys. Màrius Serra i Oriol Comas van convertir el programa Engimàrius de Catalunya Ràdio en un joc de taula. És un joc que dóna les eines per a resoldre enigmes i aprendre a fer-ne. Una competició verbal.
“4 Data Brokers” (GDM Games). Més grans de vuit anys. Quatre rondes, quatre cartes i quatre jugades. Tot gira al voltant del número quatre. Els jugadors es transformen en Data Brokers que trafiquen i distribueixen informació a les empreses, corporacions i governs. Durant la partida, reben cartes amb objectius i reben punts per a complir-los. Guanya el jugador que obtingui més punts. És un joc de cartes que neix de la novel·la Jugar-s’hi la vida, de Màrius Serra.