Joaquim Forn: ‘L’estat espanyol prepara la intervenció dels Mossos’

  • El conseller d'Interior denuncia la voluntat de l'estat espanyol de substituir els comandaments de la policia catalana

VilaWeb
Pere Cardús
22.09.2017 - 13:58
Actualització: 22.09.2017 - 16:13

Ahir hi va haver una nova reunió a la fiscalia amb els cossos de seguretat. Amb una novetat: hi va assistir un membre de la secretaria d’Estat del Ministeri d’Interior espanyol, el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos. Aquesta irregularitat, pel fet de barrejar descaradament el poder executiu i el judicial, va servir per a enviar un missatge als Mossos d’Esquadra: es prepara la intervenció de la policia catalana. El conseller d’Interior, Joaquim Forn, ha explicat que després de la intervenció econòmica es prepara una intervenció de la policia, excusant-se en l’aplicació dels articles 38.2 i 46 de la llei orgànica dels cossos i forces de seguretat espanyola. Forn denuncia que Pérez de los Cobos va anunciar clarament la voluntat d’intervenir els Mossos d’Esquadra en la reunió a la fiscalia.

La construcció d’un relat
‘Això forma part d’un relat orientat a facilitar la intervenció dels Mossos –ha dit Forn–. Hi ha un atac claríssim contra la nostra policia.’ Així mateix, ha recordat la carta que ha enviat el ministre Zoido aquest matí anunciant el desembarcament de més efectius de la policia espanyola. ‘No aplicaran el 155 ni la llei de seguretat nacional per a fer aquesta intervenció’, diu Forn. Amb la llei orgànica de l’any 1986 ja en tenen prou, una llei que es va aprovar quan no s’havia fet el desplegament dels Mossos d’Esquadra i en un context completament diferent de l’actual. De fet, a la carta de Zoido s’apel·la a l’article 38.2 d’aquesta llei del 86.

Aplicació del 38.2 i el 46 d’una llei del 1986
L’article 38.2 preveu l’assumpció del control de la seguretat pública per l’estat quan ho decideixin les autoritats estatals. L’article 46 parla de la concurrència dels diversos cossos en una operació determinada. I diu que seran els comandaments de les policies estatals que assumiran la direcció de l’operació conjunta. En la disposició addicional segona, diu que aquesta funció de coordinació pertoca a la junta de seguretat, si n’hi ha. El conseller Forn creu que hi ha la voluntat d’ometre aquesta disposició de la llei. I considera que això és una ‘vulneració de la realitat jurídica del nostre país’.

Segons Forn, l’estat espanyol construeix un relat que consisteix a titllar les mobilitzacions d’aquests dies de ‘tumultuàries’ (en el sentit que ho fa la carta que avui ha enviat al conseller el ministre Zoido), que és el concepte que es fa servir legalment per a justificar una intervenció dels Mossos d’Esquadra contra el delicte de ‘sedició’. Aquest relat coincideix, segons el conseller d’Interior, amb la voluntat explícita d’alguns mitjans de comunicació de malmetre la imatge dels mossos i deslegitimiar-ne les actuacions.

Resposta a la carta de Zoido
Forn ha denunciat que aquesta actuació vulnera clarament l’estat de dret i les competències de la Policia de Catalunya, perquè passen per damunt de l’estatut d’autonomia i de la llei de la policia catalana. Per a justificar aquesta intervenció, Forn explica que s’ha anat preparant el relat i el desembarcament d’efectius de la policia ‘com no havia passat mai’. Forn respondrà aquesta tarda la carta de Zoido ‘donant les gràcies pel suport que ofereix, però deixant clar que els Mossos d’Esquadra tenen la capacitat d’ocupar-se tots sols de l’ordre públic a Catalunya en aplicació de les competències vigents’. El conseller ha retret amb to irònic que la comunicació del desplaçament d’efectius es faci avui, si ja fa setmanes que s’han fet evidents els desplaçaments i la presència de més policies espanyols a Catalunya. ‘Som capaços d’encarar una situació com la que vivim sense l’ajuda que ens ofereixen’, ha dit.

Les conseqüències perilloses que no acceptaran
El conseller està preocupat per les conseqüències que podria tenir una intervenció d’aquesta mena de la policia catalana. ‘Voldrien veure el cos dels Mossos d’Esquadra dividit i fracturat’, ha dit. I ha anunciat que no acceptarien la intervenció, per bé que descartat que cap recurs legal pugui ser efectiu. Forn ha recordat la presència de Pérez de los Cobos a la reunió de fiscalia com una demostració que l’estat de dret s’ha interromput en aquest moment en relació amb Catalunya.

Passar per alt una instrucció explícita del 2008
Forn ha recordat una instrucció del 2008 de la Fiscalia General de l’Estat sobre ‘la direcció pel ministeri fiscal de les actuacions de la policia judicial’. La instrucció diu: ‘Ni la direcció de la investigació policíaca ni la delegació a la fiscalia de la pràctica de diligències concretes, no pot representar que el fiscal es converteixi en un “cap” de la policia.’ També diu que el fiscal és un mer promotor de la investigació, però que ha de quedar clar sempre que correspon a la policia judicial l’activitat investigadora sobre el terreny, ‘utilitzant tècniques d’investigació científica i pràctica en què són experts’.

Forn denuncia l’actuació que té en aquest moment el fiscal que, contra la instrucció del 2008, actua com un cap de policia. El conseller lliga totes aquestes irregularitats a la voluntat de prendre el control dels Mossos. Forn insisteix a dir que, malgrat que les mobilitzacions són pacífiques, l’estat necessita presentar-les com a violentes i ‘tumultuàries’.

Una segona instrucció que no s’havia fet pública
El conseller d’Interior també ha revelat una segona instrucció –que donava continuïtat a la més genèrica d’actuar contra els preparatius del referèndum– donada el 18 de setembre des de la fiscalia als Mossos d’Esquadra: s’ordenava a la policia catalana de redactar un pla específic contra el referèndum. Forn ha dit que la seva resposta va ser que els Mossos tenen capacitat de garantir l’ordre públic amb els efectius actuals del cos. Per tant, no s’ha lliurat cap pla concret a la fiscalia.

Com s’actuarà l’1 d’octubre?
‘Serem nosaltres que decidirem com cal actuar l’1 d’octubre’, ha dit Forn. I ha deixat clar que el comandament operatiu del cos correspon al major Trapero. ‘S’aplicaran sempre els criteris de proporcionalitat i d’oportunitat’, ha dit el conseller. Forn no ha volgut especular sobre quina fórmula concreta intentarà aplicar l’estat espanyol per controlar els Mossos. Per tant, no se sap si voldran destituir Trapero o si li voldran col·locar un comandament per damunt.

També ha recordat que la Llei de Seguretat Nacional espanyola, aprovada el setembre del 2015 (un any després del 9-N), es podria activar en el moment que hi hagués les suposades ‘mobilitzacions tumultuàries’. Aleshores, l’estat prendria un control absolut dels efectius de la policia catalana, segons la llei. Per això Forn ha destacat la importància de les mobilitzacions pacífiques, tal com han estat fins ara. I ha insistit en l’interès de determinada gent a crear aldarulls i situacions de desordre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor