26.01.2018 - 02:00
‘Inútil cosmonauta el que contempla las estrellas para no ver las ratas.’ Amb aquestes paraules de Manuel Vázquez Montalbán s’il·lustra el Barnasants 2018, el certamen de la cançó d’autor que enguany va dedicat al periodista i escriptor mort fa quinze anys. La reflexió de Montalbán ha estat escollida, en part, per reflectir l’inconformisme respecte de la situació social i política actual. En els dos mesos i mig que durarà el festival, hi haurà 110 concerts repartits pel país però també fora de les nostres fronteres.
El Barnasants s’estrena avui a les 20.30 amb el concert de Joanjo Bosk al Teatre Joventut de l’Hospitalet. El cantautor empordanès, valor emergent en la música de la terra, hi presentarà el nou disc, ‘Camí d’aigua’. Tot i la gran afluència d’autors del país, també s’han programat concerts d’artistes d’altres llocs del món com l’Argentina –país convidat d’aquesta edició en honor a Atahualpa Yupanqui 110 anys després del seu naixement–, Mèxic i Itàlia.
D’Itàlia, destaca l’actuació de Giovanna Marini el dissabte 3 de febrer. La veu de l’autora italiana de 81 anys i les seves cançons de protesta casen amb l’esperit reivindicatiu i de defensa dels drets socials que Montalbán exercia i que el Barnasants vol commemorar. Però ell no serà l’únic escriptor homenatjat. Manuel de Pedrolo, de qui es commemora el centenari del naixement, tindrà un espai de record al concert de Cesk Freixas el 7 de febrer al Casinet d’Hostafrancs, en una unió entre la literatura de Pedrolo i la música de Freixas.
En aquests dos mesos i mig, la música del Barnasants sonarà a vint-i-dos escenaris diferents, des de Barcelona fins a Gelida, passant per Cuba. Per tancar la ronda dels 50 anys com a artista, Maria del Mar Bonet oferirà tres concerts. Un serà a Castelldefels, acompanyada del músic Borja Penalba, un altre a Vic, on presentarà ‘Ultramar’, el seu darrer treball, i l’últim tindrà lloc a Cuba, ja el maig, en una actuació molt especial.
La Novíssima Cançó també tindrà un paper important en el festival, amb l’homenatge a Ramon Muntaner, cantautor exponent d’aquest moviment, a càrrec de músics tan diversos com Gemma Humet, Enric Hernàez i Joan Isaac, entre més. Paula Neder i el grup occità Zebda són altres artistes que contribuiran a potenciar la llengua de la terra en aquest cicle de promoció cultural a partir de la cançó.
Amb aquest objectiu, el divendres 23 de març es podrà veure al Teatre Joventut l’espectacle del disc ‘Mans manetes. L’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons‘. La producció, de la Plataforma per la Llengua i el Barnassants, ja va aplegar 600 persones en la seva preinauguració a l’Alguer el passat 20 de gener. Les cançons del país són les protagonistes del concert, que també inclou corrandes tradicionals de l’Alguer cantades per infants algueresos i artistes de tot el territori.