01.03.2018 - 20:01
|
Actualització: 01.03.2018 - 20:24
Joan Miquel Capell ha estat el guanyador de la novena edició del Premi Crims de Tinta, que convoca l’editorial RBA, amb l’obra ‘Wad-Ras’, basada en un cas real investigat per l’autor com a mosso d’esquadra. L’autor -llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1995) i doctor en dret per la Universitat de Barcelona- va formar part durant 32 anys del cos de Mossos d’Esquadra.
El jurat destaca, en primer lloc, la capacitat de l’autor per plasmar la realitat de les presons de dones a través de la mirada de dos joves agents que comencen la seva carrera com a policies. També ha tingut en compte la recreació de l’ambient i el país del 1991 i, particularment, l’àmbit dels Mossos d’Esquadra en un moment clau de la seva història. ‘Wad-Ras’ arribarà a les llibreries el pròxim 5 de març.
El jurat, reunit el 19 de desembre i constituït per Paco Camarasa, llibreter; Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d’Esquadra; Carlos Zanón, escriptor i comissari de BCNegra; Miguel Ángel Díaz, propietari de la llibreria SomNegra i Jordi Rourera, editor d’RBA; ha decidit atorgar per unanimitat el premi a la novel·la de Joan Miquel Capell per la versemblança i el realisme de la trama, cenyida a la millor tradició de la novel·la procedimental.
Instituït pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya l’any 2008, i convocat per RBA des del 2014, el Premi Crims de Tinta s’ha convertit en un referent del gènere negre en català i ha contribuït a normalitzar-lo i consolidar-lo. Altres autors que han guanyat el Crims de Tinta en edicions anteriors són Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín, Emili Bayo, Núria Cadenes o l’any passat Marc Moreno.
‘Wad-Ras’
La novel·la es basa en el cas real d’una reclusa que va morir a la presó de Wad-Ras, segons semblava, per una sobredosi d’heroïna. Inesperadament, el jutge encarrega la investigació als Mossos d’Esquadra que, per primera vegada, veuen com se’ls assigna un cas com a policia judicial, des de la reinstauració del cos. La decisió, però, no agrada a tothom.
Sobre l’autor
Nascut a Barcelona, és llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1995) i doctor en dret per la Universitat de Barcelona (2004). Màster en Polítiques Públiques de Seguretat per la Universitat Oberta de Catalunya (2008-09), treballa a la Diputació de Barcelona com a responsable del Gabinet de Prevenció i Seguretat i és professor associat de l’assignatura Dret Policial a la UB.
Ha treballat durant trenta-dos anys al Cos de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, on ha passat per totes les categories professionals, des d’aspirant a mosso fins a comissari. Va ser el primer cap de la Regió Policial de Girona (1998) i l’encarregat de liderar el desplegament dels Mossos d’Esquadra a la ciutat de Barcelona (2005) en substitució del Cos Nacional de Policia. Ha publicat diversos articles científics sobre aspectes del procés d’investigació criminal i també és autor de l’assaig adreçat als joves ‘Ser policia’ (2011).