Joan Miquel Capell guanya el Premi Crims de Tinta

  • 'Wad-Ras' està basada en un cas real investigat per l'autor com a mosso d'esquadra

VilaWeb

Europa Press/ACN

01.03.2018 - 20:01
Actualització: 01.03.2018 - 20:24

Joan Miquel Capell ha estat el guanyador de la novena edició del Premi Crims de Tinta, que convoca l’editorial RBA, amb l’obra ‘Wad-Ras’, basada en un cas real investigat per l’autor com a mosso d’esquadra. L’autor -llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1995) i doctor en dret per la Universitat de Barcelona- va formar part durant 32 anys del cos de Mossos d’Esquadra.

El jurat destaca, en primer lloc, la capacitat de l’autor per plasmar la realitat de les presons de dones a través de la mirada de dos joves agents que comencen la seva carrera com a policies. També ha tingut en compte la recreació de l’ambient i el país del 1991 i, particularment, l’àmbit dels Mossos d’Esquadra en un moment clau de la seva història. ‘Wad-Ras’ arribarà a les llibreries el pròxim 5 de març.

El jurat, reunit el 19 de desembre i constituït per Paco Camarasa, llibreter; Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d’Esquadra; Carlos Zanón, escriptor i comissari de BCNegra; Miguel Ángel Díaz, propietari de la llibreria SomNegra i Jordi Rourera, editor d’RBA; ha decidit atorgar per unanimitat el premi a la novel·la de Joan Miquel Capell per la versemblança i el realisme de la trama, cenyida a la millor tradició de la novel·la procedimental.

Instituït pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya l’any 2008, i convocat per RBA des del 2014, el Premi Crims de Tinta s’ha convertit en un referent del gènere negre en català i ha contribuït a normalitzar-lo i consolidar-lo. Altres autors que han guanyat el Crims de Tinta en edicions anteriors són Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín, Emili Bayo, Núria Cadenes o l’any passat Marc Moreno.

‘Wad-Ras’
La novel·la es basa en el cas real d’una reclusa que va morir a la presó de Wad-Ras, segons semblava, per una sobredosi d’heroïna. Inesperadament, el jutge encarrega la investigació als Mossos d’Esquadra que, per primera vegada, veuen com se’ls assigna un cas com a policia judicial, des de la reinstauració del cos. La decisió, però, no agrada a tothom.

Sobre l’autor
Nascut a Barcelona, és llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1995) i doctor en dret per la Universitat de Barcelona (2004). Màster en Polítiques Públiques de Seguretat per la Universitat Oberta de Catalunya (2008-09), treballa a la Diputació de Barcelona com a responsable del Gabinet de Prevenció i Seguretat i és professor associat de l’assignatura Dret Policial a la UB.

Ha treballat durant trenta-dos anys al Cos de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, on ha passat per totes les categories professionals, des d’aspirant a mosso fins a comissari. Va ser el primer cap de la Regió Policial de Girona (1998) i l’encarregat de liderar el desplegament dels Mossos d’Esquadra a la ciutat de Barcelona (2005) en substitució del Cos Nacional de Policia. Ha publicat diversos articles científics sobre aspectes del procés d’investigació criminal i també és autor de l’assaig adreçat als joves ‘Ser policia’ (2011).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor