Joan Josep Nuet defensa al TSJC l’actuació de Forcadell perquè en el futur ‘no es jutgin altres idees’

  • Espejo Saavedra, de Ciutadans, al jutge: ‘Vaig advertir Carme Forcadell que cometia un frau de llei’

VilaWeb

ACN

19.12.2016 - 14:41
Actualització: 19.12.2016 - 15:59

El secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet (CSQP), ha defensat aquest davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’actuació de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, en permetre ampliar l’ordre del dia del ple del 27 de juliol per votar les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. Segons Nuet, si ara es persegueix Forcadell per aquesta votació, en un futur es podrien jutjar altres persones ‘per altres idees’, cosa que va, segons ell, contra els valors de la democràcia.

En sortir de la seva declaració testifical, Nuet ha dit que aquest procediment judicial és un judici polític i que ell, com a demòcrata, vol defensar l’estat de dret, la separació de poders i les llibertats dels diputats ‘per poder debatre sobre tot, igual que es parlarà als àpats d’aquestes festes’. Així, tot i votar en contra de l’ampliació de l’ordre del dia en el ple i de les conclusions del procés constituent, per divergències polítiques, creu que Forcadell va actuar correctament, ja que el ple va obligar a canviar l’ordre del dia.

‘En una democràcia no s’hi val tot per derrotar les idees polítiques, si no anem amb compte en el futur jutjaran unes altres idees, i és una deriva perillosa’, ha dit. Per això, ha demanat als qui han de fer aplicar les sentències del TC, que diu respectar, ‘proporcionalitat i mesura’, ja que ell no està disposat a ser un ‘petit censor’ del que es pot debatre o no al Parlament, perquè ‘és propi d’altres règims’.

De fet, ha dit que el TC va anul·lar la declaració d’inici del procés sobiranista del 9 de novembre de l’any passat que també incloïa referències a polítiques socials o renda garantida, i d’això se n’ha pogut parlar a la cambra catalana sense cap problema. Nuet ha estat acompanyat al Palau de Justícia per bona part de la cúpula de CSQP, com Lluís Rabell, Joan Coscubiela i Marta Ribas, i del líder dels ‘comuns’ catalans a Madrid, Xavier Domènech, entre altres.

‘Un frau de llei’
Un dels primers a declarar ha estat el vice-president de la mesa, José María Espejo Saavedra (Ciutadans), qui ha respòs davant del jutge el mateix que va dir el mes de juliol: ‘Vaig advertir Carme Forcadell que cometia un frau de llei’.

Segons que ha explicat ell mateix després de la declaració davant del jutge, ha respòs totes les preguntes que se li han formulat, i ha repassat cronològicament tots els esdeveniments: des de les primeres reunions de la Mesa fins al debat i votació de les conclusions al ple.

En una compareixença d’una mica menys d’una hora, ha explicat que va veure frau de llei a ampliar a última hora l’ordre del dia a petició de JxSí i la CUP per poder debatre i votar-ho, malgrat no incloure al principi aquestes votacions a l’ordre del dia.

També ha dit al tribunal que va considerar que la providència del Tribunal Constitucional (TC) era prou clara per no fer-se aquesta votació, per la qual Forcadell està sent investigada i per la qual ha declarat davant del tribunal divendres.

A preguntes de l’advocat de Forcadell, Espejo-Saavedra s’ha referit a la suposada inviolabilitat de la presidenta, que ella mateixa ha defensat en la seva declaració com a investigada: ha respost que aquesta inviolabilitat la protegeix com a diputada en les votacions i en les seves opinions, però no ‘en la seva presa de decisions’, com és aquest cas.

Per al proper divendres 23 de desembre a les 9.30 hores del matí està també citat com a testimoni el vice-president primer de la Mesa, Lluís Maria Corominas (JxSí), citació demanada divendres passat al matí per la defensa de Forcadell i acordada i notificada aquell mateix migdia.

‘Contravenia clarament’
Per la seva banda, David Pérez ha explicata la magistrada el que ja va dir durant la reunió de la reunió de la mesa i durant el Ple. De fet, ha pogut consultar les actes de les sessions parlamentàries per concretar detalls del que ell va expressar, que era que la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent ‘contravenia clarament’ i sense dubtes la interlocutòria del TC de pocs dies abans. ‘Les nostres actuacions tenen el límit de la llei’, ha dit. També ha recordat que durant el ple va recordar que el Reglament impedeix votar res sense que els diputats tinguin la documentació pertinent, i que només ho pot permetre la Mesa. Ell va demanar una reunió per aquest punt, però la presidenta no ho va autoritzar, i la votació es va fer sense que els diputats tinguessin formalment la documentació.

Tot i això, considera que “en aquest moment de cert conflicte institucional, que no és bo per a ningú, el millor que es pot fer és diàleg, negociació i pacte, per sortir d’aquesta situació”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor