28.04.2017 - 06:00
|
Actualització: 28.04.2017 - 08:54
Hem trobat un forat en l’atapeïda agenda de Joan Ignasi Elena, portaveu i coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, per reflexionar entorn un potent binomi que vertebra Catalunya des de fa 150 anys: associacionisme i llibertats democràtiques. Com a regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i posterior alcalde de la capital garrafenca, Elena ha mantingut un contacte molt directe amb el teixit associatiu català. El referèndum, afirma Elena, és l’opció política que més consens genera a Catalunya.
Vostè és natural de Vilanova i la Geltrú, una població amb una gran empenta cultural. Com a batlle de la població, va percebre l’energia que és capaç de generar l’associacionisme de base i la cultura popular.
L’associacionisme és el cor dels pobles i ciutats. Jo sempre he dit que l’associacionisme genera identitat. És l’element que distingeix els municipis de les poblacions. Gràcies a les associacions, els carrers prenen vida. Els municipis no són llocs on la gent simplement hi treballa o hi dorm, sinó que també hi viu. A Vilanova i la Geltrú, en concret, l’associacionisme batega amb molta força. La Fesa Major, el Carnaval, els Tres Tombs… La cultura popular i tradicional de la ciutat, el seu cicle festiu, és molt intens.
Al meu entendre, en la Festa Major d’un poble o ciutat es pot olorar si aquell indret està viu o no. Percebre que hi ha moltes iniciatives sorgides dels propis veïns, arrelades en el seu propi marc mental, és un símptoma molt positiu. Les activitats d’una Festa Major s’encaminen a públics molt diferents –joves i grans, gent d’ofici i públics de concerts de rock—, i precisament és aquesta diversitat la que genera un sentiment de pertinença. Sense aquest sentiment, una població no té vida ni ànima. Aquesta és la gran aportació del teixit associatiu de Vilanova. Per això em sento tan orgullós de ser vilanoví.
Llegeix l’entrevista sencera fent clic aquí