Joan Guinovart, fundador de l’Institut de Recerca Biomèdica, s’ha mort a 77 anys

  • Va dirigir l'IRB entre el 2005 i el 2018

VilaWeb

ACN

01.01.2025 - 16:14
Actualització: 01.01.2025 - 18:25

Joan Guinovart, fundador i ex-director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), s’ha mort aquesta matinada a setanta-set anys, segons que ha informat l’IRB. Guinovart va néixer el 3 de juliol de 1947 a Tarragona i es va llicenciar en química i farmàcia a la Universitat de Barcelona (UB) el 1969. Va dirigir l’IRB d’ençà que va ser fundat, el 2005, fins al 2018, i posteriorment hi va mantenir una vinculació estreta. També va presidir la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular entre el 1996 i el 2000. El 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi.

L’IRB ha destacat a les xarxes socials que Guinovart havia estat una figura clau en la bioquímica i que deixava una empremta inesborrable tant en l’àmbit científic com en la gestió. El centre ha expressat el condol a la família i amics de Guinovart i a tota la comunitat de l’IRB: “La seva intel·ligència, lideratge i el seu profund humanisme han estat fonamentals per a les persones que hem tingut la sort de compartir camí amb aquest home irrepetible i per al món de la recerca.”

Guinovart es va doctorar en bioquímica el 1973 també per la UB i es va especialitzar en bioquímica clínica i anàlisis clíniques. Va treballar en la seva etapa postdoctoral al Departament de Farmacologia de la Universitat de Virgínia, entre el 1974 i el 1975.

Entre més càrrecs, va presidir la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular (IUBMB) del 2015 al 2018, i va ser membre del Comitè Executiu de la Federació de les Societats Bioquímiques Europees (FEBS) i president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE).

A més de la Creu de Sant Jordi, Guinovart va rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat, els premis August Pi i Sunyer i Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i més reconeixements que van destacar la seva trajectòria excepcional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor