Joan Giner, el jove diputat que va sacsejar Catalunya Sí que es Pot

  • De les reivindicacions socials als carrers de Cornellà fins al Parlament de Catalunya, amb vint-i-sis anys

VilaWeb

Júlia Tercero

16.11.2015 - 02:00
Actualització: 16.11.2015 - 09:54

El diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) Joan Giner denunciava dilluns passat al seu bloc personal haver rebut pressions per a votar contra la resolució independentista del Parlament de Catalunya. La coalició, efectivament, va acabar votant en bloc contra el text, de la mateixa manera que Ciutadans, el PSC i el PP. Aquest vot negatiu els va costar, a més de la crítica de Giner, la baixa de Manuel Delgado, un dels històrics de l’esquerra catalana.

Joan Giner és un dels dos diputats més joves de la cambra: té vint-i-sis anys. És el número vuit dels onze diputats que la coalició CSQP té al parlament. Va estudiar enginyeria de telecomunicacions a la Universitat de Barcelona. Ell diu, de broma, que en realitat ha estudiat dues carreres, ‘Telecomunicacions i la de les assemblees de la facultat’, que se li enduien la mateixa quantitat de temps. Ha fet diverses feines temporals, a llocs com ara Mercadona, Decathlon o bé de cambrer a l’aeroport. Quan va acabar la carrera, la seva primera feina llarga va ser d’enginyer informàtic a La Caixa, i des del 2013 treballa en el desenvolupament de tecnologies web en un projecte cooperatiu.

Toca flamenc amb la guitarra i és un enamorat de les muntanyes de Catalunya. ‘Sempre que no agafo el mòbil és perquè escalo en algun lloc sense cobertura, tot i que ara no tinc gaire temps.’ Ho demostra la velocitat amb què parla. ‘Fa tres dies que estic enganxat al telèfon’, diu després de sortir d’una entrevista a la ràdio.

Vida política
Malgrat la seva curta trajectòria política, té un cert recorregut en l’acció al carrer. Ha participat en els moviments estudiantils contra el pla Bolonya, va formar part de la plataforma contra el tancament de batxillerats nocturns als barris més empobrits de Barcelona i va participar en el 15-M.

Nascut a Cornellà de Llobregat, després del 15-M va implicar-se en els moviments socials d’aquella ciutat. Va estar a la primera línia a les lluites contra l’estafa de les preferents i a la campanya contra el tancament del cinema Pisa, l’última sala de barri de Cornellà. Des del 2012 ha impulsat amb alguns altres companys l’Ateneu Popular de la seva ciutat, on es va començar a reunir Podem Cornellà.

És precisament a Podem Cornellà on Giner va començar a militar, fa només un any i escaig, i avui té un seient al parlament. Això ha estat possible per la coalició amb ICV i EUiA a les eleccions del 27-S, en què va sortir escollit diputat. Veu molt clar que la política no és pas una professió per a tota la vida i que la seva presència al parlament és un trasllat de la lluita del carrer a l’alta política.

Giner es considera sobiranista i ha declarat força vegades la seva voluntat, i la de les dues forces polítiques que representa (Podem i CSQP), d’obrir un procés constituent i fer un referèndum vinculant a Catalunya. Per això denuncia que aquesta qüestió no es debati prou dins els partits i que la cúpula de CSQP –amb el suport de la direcció estatal de Podem– es negui a donar llibertat de vot als seus diputats.

De tota manera, continua creient en la nova política que defensa. ‘En tota coalició, en tot grup polític, hi ha desacord. I és bo, és constructiu, si no seria una secta. Cal ser valent i defensar el debat per poder arribar a consensos.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor