09.10.2016 - 11:37
|
Actualització: 15.12.2016 - 05:24
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha convidat aquest diumenge els valencians a què conreen l’orgull de poble ‘no com una forma de vanitat sinó com un estímul per construir el nostre present i avançar cap al futur’. El cap del Consell ha situat el finançament com el combat més difícil de la societat valenciana. Al respecte ha dit que els valencians ‘som gent de pau, gent de diàleg i d’afectes però no baixarem mai els braços’.
Puig ha remarcat que fa poc més d’un any el seu govern va iniciar ‘un temps de reparació, reconstrucció i renaixement’ i ha assenyalat que el problema valencià existeix però que s’ha avançat amb l’acord històric de tota la societat valenciana per superar la invisibilitat que acabarà amb la desigualtat.
Ximo Puig ha assenyalat cal refermar l’orgull de poble però que l’autèntic patriotisme no incita a la vanitat sinó a la responsabilitat i l’estima, ‘tant d’allò que hem heretat com del que hem de fer, d’ara endavant cap al nostre benestar’. Puig ha afegit que la celebració del 9 d’octubre ha de servir ‘per alegrar-nos però també per pensar-nos, per reconèixer-nos i exigir-nos’.
El cap del Consell ha indicat que la societat valenciana ‘està netejant-se el fang del camí’ i ha recordat que fa uns anys quan a l’estat espanyol es deia que un problema no tenia solució es deia que ‘s’estava valencianitzant’.
‘Avui valencianitzar significa capacitat d’enteniment, reparació de drets i reconstrucció econòmica, força i unitat per defensar la causa justa del finançament’, ha defensat, afegint que els valencians units aconseguiran que el problema valencià es converteixi en part de la solució de l’estat espanyol.
Ximo Puig ha finalitzat el seu discurs citant el poeta Vicent Andrés Estellés i proclamant: ‘Hi haurà un dia en què no podrem més i llavors ho podrem tot. Eixe dia ha arribat’.
Els pintors Manolo Boix i Juan Genovés, l’antropòleg i escriptor Joan Francesc Mira, Cèlia Amorós, l’empresa Chocolates Valor, l’investigador Francisco Mójica i el Col·lectiu Lambda són algunes de les persones i entitats reconegudes avui per la Generalitat amb els Premis 9 d’Octubre 2016. L’entrega dels guardons l’ha fet Ximo Puig al Palau de la Generalitat, l’acte ha estat presentat per Mònic Oltra i Joan Francesc Mira ha estat l’encarregat de fer un discurs en nom de tots els premiats.
▶️ ‘L’autèntic patriotisme no incita a la vanitat sinó a la responsabilitat’ @ximopuig#TotsAUnaVeu pic.twitter.com/ILJKOfeJvo
— Generalitat (@generalitat) 9 d’octubre de 2016
En concret, l’Alta Distinció de la Generalitat es concedeix al pintor Juan Genovés, autor d’obres tan icòniques com ‘L’abraçada’ i “referent de l’art valencià i espanyol del segle XX”, així com la veterana mestra Alejandra Soler, de 103 anys, que ha estat una de les primeres atletes valencianes i una de la primeres dones universitàries d’Espanya.
▶️ Joan Francesc Mira @joanfmira parla en nom de tots els premias al 9 d’Octubre #TotsAUnaVeupic.twitter.com/tS5c3JlYEV
— Generalitat (@generalitat) 9 d’octubre de 2016
Podeu veure els discursos complets de Ximo Puig (minut 55) i Joan Francesc Mira (minut 48) ací.
La Distinció de la Generalitat se’n va a la catedràtica de la UNED Celia Amorós, filòsofa referent durant dècades del feminisme de l’igualtat; a Patricia Campos, la primera dona pilot de reactors a l’estat i a la Unió Nacional d’Entitats Festeres (Undef) dels Moros i Cristians per vetllar per la defensa d’esta tradició.
En la categoria de Mèrit Cultural, els elegits són el pintor i escultor Manuel Boix, que ha creat imatges icòniques per la societat civil valenciana durant dècades i la creadora i acadèmica de Belles Arts de Sant Carles Carmen Calvo; el Teatro Olympia, la sala privada ‘més important’ de València i l’iberista Carmen Aranegui, directora de diverses excavacions.
Alhora, en la de Mèrit Científic figuren els professors de la Universitat d’Alacant Fernando Mójica, que s’ha quedat a les portes del Nobel per les seues investigacions sobre l’ADN, i el catedràtic d’Economia i exrector de la UA Andrés Pedreño.
A més, per a la distinció d’Ambaixador s’ha elegit a Josep Almudéver, un dels últims supervivents de les Brigades Internacionals, mentre que l’erudit Joan Francesc Mira, ‘el pare de l’antropologia valenciana’ i un dels millors escriptors valencians de tots els temps, obté el reconeixement de les Lletres Valencianes.
Pel que fa als nous guardons, en Mèrit Empresarial i Social, els premiats són l’empresa Chocolates Valor i els històrics sindicalistes Rafael Recuenco, d’UGT, i Antonio Montalbán, de CCOO. També són guardonats José Antonio Bargues del Casal de la Pau, que atén reclusos i exreclusos, i el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals Lambda, que celebra el seu 30 aniversari lluitant per la diversitat sexual,
Finalment, els premis del Mèrit Esportiu han anat a parar a Orlando Ortega, medalla de plata en 110 metres tanques en Rio 2016; Kim López González, Or en pes en els Jocs Paralímpics; Ait Khamouch Abderraman, plata en Marató en els Jocs Paralímpics; Ariadna Edo, bronze en 400 metres lliure en els Jocs Paralímpics; Sara Marín Fernández, nou vegades campiona d’Espanya de Gimnàstica Rítmica per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual; Mercedes Pérez Minguet, Campiona d’Europa 2012 en 50 metres esquena; Álvaro López Cemades, jugador internacional de pilota valenciana, i el Club Deportivo Herca en el seu 50 aniversari.